Το Πρόγραμμα Καλλιέργειας Δεξιοτήτων με τίτλο «Ένα αστέρι στην καρδιά» εντάσσεται στη θεματική ενότητα «Eνδιαφέρομαι και ενεργώ-Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη» και στην υποθεματική ενότητα «Εθελοντισμός διαμεσολάβηση». Απευθύνεται στους/στις μαθητές/τριες της Β΄ Δημοτικού των σχολικών μονάδων Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης και στόχος των σχεδιαζόμενων δραστηριοτήτων είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών όσον αφορά στην εθελοντική προσφορά. Επίσης, το προτεινόμενο υλικό οργανωμένο και δομημένο σε επτά εργαστήρια αποσκοπεί στην ενίσχυση της συμβολής του εθελοντισμού ως προς τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών και την προώθηση της αλληλεγγύης. Επιπρόσθετα, μέσω των εργαστηρίων, επιδιώκεται η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, ώστε οι μαθητές/τριες να είναι σε θέση να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ εκείνου που προσφέρει κι εκείνου που δέχεται την προσφορά.
1η ώρα
Ενεργοποίηση
Τα παιδιά ξαπλώνουν στο θρανίο με κλειστά μάτια ενώ ακούγεται μουσική. Ο/Η εκπαιδευτικός περνά και αφήνει δίπλα στο κάθε παιδί ένα αστεράκι. Έπειτα λέει τα πιο κάτω λόγια. Σκορπίζει επίσης στο πάτωμα μερικά αστεράκια (Παράρτημα. 1).
«Είναι φορές που στη ζωή συμβαίνουν θαύματα. Είναι φορές που οι άνθρωποι γίνονται η δύναμη ο ένας για τον άλλο. Είναι φορές που η δύναμη αυτή τους κάνει να χορεύουν ακόμα και αν στη ζωή τους περνούν την πιο δύσκολη καταιγίδα. Είναι τότε που η καρδιά τους γεμίζει φως. Είναι τότε που μέσα τους ανάβει το δικό τους αστέρι. Ένα αστέρι που γίνεται φως και για τους άλλους ανθρώπους…ένα φως που πολλαπλασιάζεται για να δώσει δύναμη σε όσους/όσες το χρειάζονται. Ένα φως που κατοικεί και στη δική τους καρδιά. Είναι το φως που ανάβει στην ψυχή του κάθε εθελοντή/τριας. Ένα τέτοιο αστέρι ήρθε και κατοίκησε σήμερα δίπλα σας με την ευχή να βρει χώρο να κατοικήσει και μέσα σας δίπλα στην καρδιά και να την κάνει να χτυπά πιο δυνατά, ενσυναίσθητα, πιο αστεράτα και φωτεινά. Ανοίξτε τα μάτια σας και καλωσορίστε το αστέρι σας. Χαμογελάστε του και ελάτε να περπατήσουμε μαζί του στον δρόμο της ζωής και της προσφοράς».
Επικοινωνία – ενεργοποίηση
Περπατούμε στις φτέρνες με μεγάλα, μικρά βήματα. Ανεβαίνουμε στις μύτες των ποδιών και προσπαθούμε να φτάσουμε και να πιάσουμε κι άλλα αστέρια. Μεταφέρουμε το πολύτιμό μας αστέρι στην πλάτη, στο κεφάλι. Κάτι θέλει να μας πει…το πλησιάζουμε στο αυτί μας. Τι σας ψιθυρίζει; Γράφουμε με το αστεράκι μας στον αέρα, μια λέξη που μας έρχεται στο μυαλό…μια λέξη φωτεινή, μια λέξη θετική. Ποιος να έφερε άραγε τα αστεράκια, από πού ξεπήδησαν, από πού να έπεσαν;
2η ώρα
Πορεία μαθήματος
Μέσα – Υλικά ( Παράρτημα 1)
Ο/Η εκπαιδευτικός παρουσιάζει το ηλεκτρονικό βιβλίο «Ένα αστέρι στην καρδιά» και αναφέρει ότι τα αστεράκια από εδώ ξεπήδησαν. Διαβάζεται ο τίτλος και γίνονται υποθέσεις για το περιεχόμενό του.
Αφού διαβαστεί το βιβλίο ακολουθεί συζήτηση. Οι πιο κάτω ερωτήσεις μπορεί να είναι υποβοηθητικές: «Τι σας έκανε εντύπωση στη συμπεριφορά του ήρωα; Πώς θα τον χαρακτηρίζατε;» Ο/Η εκπαιδευτικός μπορεί να γράψει κάθετα στον πίνακα τη λέξη αρκουδάκι. Έπειτα τα παιδιά συμπληρώνουν επίθετα που του ταιριάζουν (π.χ. Εκπαιδευτικό Υλικό/Εργαστήριο 1).
«Πώς ένιωσε η Ζωή με τη στάση-συμπεριφορά του φίλου της; Πώς νιώθει το αρκουδάκι που είναι ένας εθελοντής; Αν είχατε μια αστεράτη καρδιά πού θα τη χαρίζατε και γιατί;» Το βιβλίο τελειώνει με τη φράση:
«Το αρκουδάκι όταν κοίταξε το στήθος του αντί να βρει κενό, βρήκε ακόμη ένα αστέρι να λάμπει δυνατό». Πώς έγινε άραγε αυτό; Σας έτυχε ποτέ κάτι παρόμοιο; Τι θέλει να πει με αυτή τη φράση η συγγραφέας;
Κλείσιμο μαθήματος
Τα παιδιά χρησιμοποιούν τα αστεράκια που ήταν στο πάτωμα για να σχηματίσουν μια λέξη ενδυνάμωσης.
1η ώρα
Ενεργοποίηση
Ο/Η εκπαιδευτικός μπαίνει στην τάξη κρατώντας μπλε κορδέλες και ενημερώνει τα παιδιά ότι τις κορδέλες αυτές μας τις έφερε ο φίλος μας και ήρωας του βιβλίου. Σήμερα θα μάθουμε για κάτι που αν το βάλουμε στη ζωή μας, η καρδιά μας θα «χορεύει» από χαρά. Πρώτα όμως ας βοηθήσουμε το σώμα μας να «ξυπνήσει» χορεύοντας. Τα παιδιά χορεύουν με τις κορδέλες τους στον ρυθμό της μουσικής. Η κορδέλα άλλοτε κινείται χαμηλά, άλλοτε ψηλά. Άλλοτε κάνει στροφές πάνω από τα κεφάλια και άλλοτε προσγειώνεται απότομα στο πάτωμα. Τι κάνει λοιπόν την καρδιά μας να «χορεύει», να νιώθει όμορφα, να «ανθίζει»; Πιθανές απαντήσεις: εθελοντισμός, προσφορά, καλοσύνη, αγάπη, μοίρασμα, γενναιοδωρία, συγχώρεση, σεβασμός, ειλικρίνεια, δικαιοσύνη.
Πορεία Μαθήματος
Ο φίλος μας το αρκουδάκι μας στέλνει ένα γράμμα (Εκπαιδευτικό Υλικό/Εργαστήριο 2):
«Φιλαράκια μου σας χαιρετώ. Στο βιβλίο που διαβάσατε καταλάβατε πως για μένα είναι πολύ σημαντικό να προσφέρω στον συνάνθρωπό μου. Δεν μπορούσα να βλέπω τη φίλη μου τη Ζωή να είναι στο κρεβάτι κι εγώ να μην αναλαμβάνω δράση. Σας διαβεβαιώνω πως αν θέλετε κι εσείς μια αστεράτη καρδιά, αν θέλετε η καρδιά σας να είναι γεμάτη φως, γεμάτη ευτυχία, θα πρέπει να αναλάβετε δράση. Μέσα στον φάκελο θα βρείτε τον αναγραμματισμό μιας σπουδαίας λέξης. Βάλτε τη στη σειρά για να ανακαλύψετε πώς θα αποκτήσετε μια αστεράτη καρδιά σαν και τη δικιά μου» (Παράρτημα 2).
Τα παιδιά σειροθετούν τα γράμματα για να αποκαλυφθεί η λέξη εθελοντισμός. Πολλά είναι αυτά που κάνουν την ψυχή μας να «χορεύει». Ένα από τα πιο δυνατά μυστικά συστατικά είναι ο εθελοντισμός. «Τι είναι ο εθελοντισμός για εσάς; Ποια είδη εθελοντισμού υπάρχουν;» Τα παιδιά εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Υπάρχουν τέσσερα είδη εθελοντισμού: Προσφέρω χρόνο, προσφέρω τις υπηρεσίες, γνώσεις, εμπειρίες μου, προσφέρω υλικά αγαθά, προσφέρω κάτι από τον εαυτό μου (αίμα, μυελό, μαλλιά, κ.λπ).
(Παράρτημα 3)
Ο φίλος μας το αρκουδάκι τι είδος εθελοντισμού προσφέρει; Μπορείτε να εντοπίσετε τη φράση που το δηλώνει; «Μπορώ να κάτσω εδώ να δίνω δύναμη στην καρδιά σου να αντέξει» Γιατί ήθελε να γίνει εθελοντής; Για ποιους λόγους γενικά μπορεί κάποιο άτομο να θέλει να γίνει εθελοντής/-ρια; Τα παιδιά εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους.
2η ώρα
ΠΑΙΧΝΙΔΙ:«Η καρέκλα του/της εθελοντή/ριας» Εκπαιδευτικό Υλικό/Εργαστήριο 2
Ο/Η εκπαιδευτικός ρωτά τα παιδιά αν έτυχε ποτέ να οργανώσουν ή να συμμετάσχουν σε κάποια εθελοντική δράση. Τα παιδιά που απαντούν θετικά κάθονται, ένα κάθε φορά στην καρέκλα (μια καρέκλα ντυμένη με ένα χρωματιστό ύφασμα) και τα υπόλοιπα παιδιά του κάνουν ερωτήσεις για αυτή του την εμπειρία, όπως: Τι είδους εθελοντισμός ήταν; Πώς αποφάσισες να συμμετάσχεις; Πώς ένιωσες; Ποια θα ήθελες να είναι η επόμενή σου εθελοντική δράση;
Κλείσιμο μαθήματος: «Είναι ωραίο να προσφέρεις, γιατί…».
Για το κλείσιμο του μαθήματος, τα παιδιά στέκονται σε κύκλο και ένα από αυτά κρατά την άκρη ενός κουβαριού νήματος. Το κουβάρι ξετυλίγεται πηγαίνοντας από παιδί σε παιδί. Κάθε φορά το παιδί που κρατά το κουβάρι συμπληρώνει τη φράση: «Είναι ωραίο να προσφέρεις, γιατί…». Αφού μιλήσουν όλα τα παιδιά δημιουργείται ένα πλέγμα. Ο/Η εκπαιδευτικός αναφέρει πως ακριβώς έτσι συμβαίνει και με τον εθελοντισμό…συνδεόμαστε, δημιουργούμε μεταξύ μας ενώσεις, δεσμούς που οδηγούν σταδιακά σε μια κοινωνία ενσυναίσθησης, καλοσύνης, προσφοράς και αγάπης.
1η ώρα
Ενεργοποίηση
Μουσική! Τα παιδιά χορεύουν και κάθε φορά που η μουσική σταματά παίρνουν μια στάση (πόζα) που τους ζητά ο/η εκπαιδευτικός εκφράζοντας το αντίστοιχο συναίσθημα π.χ. πόζα χαράς, έκπληξης, λύπης, θυμού.
Πορεία μαθήματος
Έπειτα ακούγεται μουσική και καλεί τα παιδιά να πουν τι τους θυμίζει. Είναι η μουσική από την ταινία Superman. Ποιους/ Ποιες θεωρείτε υπερήρωες/-ίδες στη ζωή; Τα παιδιά εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Για σκεφτείτε το αρκουδάκι τι ήθελε να γίνει! Ο/Η εκπαιδευτικός εμφανίζει μια υφασμάτινη ή χάρτινη κάπα και καλεί τα παιδιά να μαντέψουν σε ποιον/α άραγε ανήκει. Αυτή η κάπα ανήκει στον υπερήρωα/ίδα εθελοντή/ρια. Ποιες είναι οι υπερδυνάμεις-αξίες που τον/τη χαρακτηρίζουν, εκείνα δηλαδή τα θετικά χαρακτηριστικά που τον/την μετατρέπουν σε υπερήρωα/-ίδα. Ο/Η εκπαιδευτικός διαβάζει στα παιδιά τα πιο κάτω αποσπάσματα του βιβλίου και τα καλεί να γίνουν ντετέκτιβ υπερδυνάμεων και να εντοπίσουν σε αυτά κάποιες από τις υπερδυνάμεις που διακρίνουν όλους/ες τους/τις εθελοντές/ριες.
«Ήθελα να γίνω πολύ δυνατό για «σένα» (προθυμία για βοήθεια, καλοσύνη, μεγαλοψυχία, πίστη, υπέρβαση, αλτρουισμός, ανθρωπισμός). «Μπορώ όμως να κάτσω εδώ δίπλα στην καρδιά σου και να της δίνω δύναμη για ν΄ αντέξει» (γενναιοδωρία, αγάπη, θετικότητα, ελπίδα, επιμονή, υπομονή, στήριξη, φροντίδα, νοιάξιμο).
«Το αρκουδάκι…πήρε την αστεροκαρδιά του και τη χάρισε στη Ζωή για να ξεκουράσει τη δική της» (ενσυναίσθηση, μοίρασμα, γενναιοδωρία, υπέρβαση, δοτικότητα, αλληλεγγύη). Ο/Η εκπαιδευτικός μοιράζει post- it χαρτάκια και τα παιδιά στις ομάδες τους συζητούν και καταγράφουν υπερδυνάμεις. Έπειτα οι υπερδυνάμεις στερεώνονται στην κάπα και γίνεται η κάπα του/της υπερήρωα/ίδας εθελοντή/ριας. Πιθανές απαντήσεις: καλοσύνη, ενσυναίσθηση, προσφορά, αγάπη, δοτικότητα, γενναιοδωρία, μοίρασμα, ευγένεια, υπέρβαση, αλτρουισμός, αλληλεγγύη κ.λπ.
Μπαίνει ξανά μουσική, τα παιδιά σηκώνονται, παίρνουν στάση υπερήρωα/ίδας και λένε όλοι/-ες μαζί τις υπερδυνάμεις που στερέωσαν στην κάπα! Ο εκπαιδευτικός μπορεί να υποδεικνύει ποια υπερδύναμη θα πουν κάθε φορά συντονισμένα τα παιδιά. Αυτή είναι λοιπόν η κάπα γεμάτη με εθελοντές/ριες της τάξης.
Μπορεί να μοιραστεί φύλλο εργασίας, στο οποίο τα παιδιά να καταγράψουν τις πιο πάνω υπερδυνάμεις-αξίες ζωής (Παράρτημα 4). Εναλλακτικά, αντί για κάπα μπορούν να φτιάξουν το βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών του/της εθελοντή/ριας. Ποιες είναι οι υπερδυνάμεις, «γιατρικά» που χρησιμοποιεί ο/η εθελοντής/ρια, για να θεραπεύει όποιους ανθρώπους το έχουν ανάγκη και να τους απλώνει έτσι χαμόγελα (Παράρτημα 5). Το βαλιτσάκι μπορεί να γίνει και τρισδιάστατο.
2η ώρα
ΠΑΙΧΝΙΔΙ «Τα συναισθήματα του/της εθελοντή/ριας»
Πώς νιώθει άραγε ένας/μια εθελοντής/-ρια κάθε φορά που προσφέρει; Παιχνίδι: Μάντεψε το συναίσθημα του/της εθελοντή/ριας. Σε κάρτες αναγράφονται τα συναισθήματα χαρά, ενθουσιασμός, συγκίνηση, ικανοποίηση, περηφάνια, πληρότητα, ευτυχία. Υπάρχουν και άδειες κάρτες, σε περίπτωση που θέλετε να συμπληρώσετε όποιο άλλο συναίσθημα επιθυμείτε (Παράρτημα 6). Κάθε φορά ένα παιδί τραβά μια κάρτα και παρουσιάζει με παντομίμα το συναίσθημα. Μπορεί αν θέλει για να το παρουσιάσει να συνεργαστεί και με άλλα παιδιά. Αν η απόδοση ενός συναισθήματος με παντομίμα είναι δύσκολη π.χ. πληρότητα, μπορούν τα παιδιά να δώσουν κάποιες λεκτικές πληροφορίες. Σε ένα σημείο της τάξης τοποθετείται η καρτέλα «εθελοντής/ εθελόντρια» και σε ένα άλλο σημείο η καρτέλα «δέκτης/ρια εθελοντισμού» (Παράρτημα 6). Ο/Η εκπαιδευτικός αναφέρει κάθε φορά ένα από τα πιο πάνω συναισθήματα και κάθε φορά τα παιδιά καλούνται να μετακινηθούν στο σωστό σημείο της τάξης. Σίγουρα τα παιδιά θα δυσκολεύονται να διαλέξουν μιας και είναι συναισθήματα που και οι δύο νιώθουν. Άρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι τόσο ο εθελοντής/ρια όσο και ο δέκτης/ρια εθελοντισμού νιώθουν τα ίδια θετικά συναισθήματα.
Κλείσιμο μαθήματος: Διάδρομος ευγνωμοσύνης
Τα παιδιά παρατάσσονται σε δύο γραμμές και ένα παιδί σε ρόλο εθελοντή/ριας περνά ανάμεσά τους. Καθώς περνά τα υπόλοιπα παιδιά του/της εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους. Πιθανές δηλώσεις: Σε ευχαριστούμε που προσφέρεις! Σε ευχαριστούμε που κάνεις τον κόσμο καλύτερο! Σε ευχαριστούμε που σκορπίζεις χαμόγελα! Σε ευχαριστούμε που έχεις γενναία καρδιά! Σε ευχαριστούμε που είσαι γενναιόδωρος/η! Σε ευχαριστούμε που μας εμπνέεις και μας δείχνεις τον δρόμο του εθελοντισμού και της προσφοράς.
1η ώρα
Ενεργοποίηση
Ο/Η εκπαιδευτικός καλεί τα παιδιά να κινηθούν στον ρυθμό της μουσικής. Κάθε φορά που η μουσική σταματά, αυτά παγώνουν. Ο/Η εκπαιδευτικός κυλά τον κύβο της ελπίδας και τα παιδιά λένε όλα μαζί τη φράση που έτυχε (Παράρτημα 7). Κάθε πρόταση, μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά, να μας την πουν με διαφορετικό τρόπο π.χ. ψιθυριστά, χαρούμενα, τραγουδιστά.
2η ώρα
Πορεία μαθήματος
Τα παιδιά κάθονται και ακούνε το τραγούδι «Το χρώμα της ελπίδας» και προσπαθούν να εντοπίσουν στους στίχους, λόγους για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να ελπίζει. Συμπληρώνουν αν χρειαστεί κι άλλους δικούς τους. Ακολουθεί συζήτηση: «Γιατί είναι σημαντικό να ελπίζουμε; Τι θα συμβεί αν ο κόσμος σταματήσει να ελπίζει; Πότε νιώσατε ότι σταματήσατε να ελπίζετε; Τι σας κάνει να ελπίζετε; Τι θα συμβουλεύατε κάποιο άτομο που έχει σταματήσει να ελπίζει; Πώς ο ήρωας του βιβλίου μας δίνει ελπίδα στη Ζωή;» Μηνύματα ελπίδας: Αναλαμβάνεις τον ρόλο ενός/μιας αλλιώτικου/-ης αποστολέα, κλείνεις ελπίδα σε μπουκαλάκια και τη μοιράζεις σε όποιοv άνθρωπο τη χρειάζεται. Ο/Η εκπαιδευτικός χωρίζει τα παιδιά σε ομάδες και τους μοιράζει άδεια μπουκαλάκια (π.χ. χάρτινα όπως στο παράρτημα 8) (Παράρτημα 8).
Τους δίνεται το σενάριο ότι ένα παιδί βρίσκεται, όπως η Ζωή, στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου. Καλούνται να σκεφτούν και να γράψουν ή να ζωγραφίσουν σε χαρτάκια τι θα πουν για να δώσουν στο παιδί αυτό ελπίδα. Έπειτα διπλώνουν το χαρτί και το κλείνουν στο μπουκαλάκι. Σε περίπτωση που τα μπουκαλάκια είναι χάρτινα, μπορούν να γράψουν τα μηνύματα με χρωματιστά μολύβια.
Κλείσιμο μαθήματος
Τα παιδιά μπορούν να φιλοτεχνήσουν και έπειτα να στείλουν τα μπουκαλάκια τους γεμάτα ελπίδα, στα παιδιά που χρειάζονται θάρρος και ελπίδα.
1η ώρα
Ενεργοποίηση
Ο/Η εκπαιδευτικός καλεί τα παιδιά να ξαπλώσουν στο θρανίο και να κλείσουν τα μάτια ενώ ακούγεται χαλαρωτική μουσική. «Εισπνέω από τη μύτη, εκπνέω από το στόμα». Τα χέρια μου είναι χαλαρά, τα πόδια μου είναι χαλαρά. Όλο μου το σώμα είναι χαλαρό και ανάλαφρο. Φέρνω στο μυαλό μου μια ευχή, η εκπλήρωση της οποίας θα σας κάνει χαρούμενους/ες. Τη γράφω στον αέρα. Τη φυσώ με όλη τη δύναμή μου για να φτάσει ψηλά στα αστέρια. Φανταστείτε ότι τα αστέρια αποτελούν ευχές άλλων ανθρώπων. Απόψε για πρώτη φορά θα λάμψει στον ουρανό και το δικό σας αστέρι. Θυμηθείτε να το ψάξετε. Ανοίξτε τα μάτια σε μια νέα πιο φωτεινή μέρα».
Πορεία μαθήματος
Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο. Η δασκάλα κρατά ένα αστέρι το οποίο δίνει κάθε φορά σε ένα παιδί για να πει την ευχή που φύσηξε και θα ήθελε να εκπληρωθεί. Πώς νιώθει κάποιος/α όταν μια ευχή του εκπληρώνεται; Τα παιδιά ονομάζουν και εκφράζουν τα συναισθήματά. Πιθανές απαντήσεις: χαρά, ικανοποίηση, ενθουσιασμό, έκπληξη, ευτυχία. Ο/Η εκπαιδευτικός ενημερώνει τα παιδιά ότι σύμφωνα με τις έρευνες όταν ένα παιδί περνά μια δύσκολη φάση με την υγεία του, το να εκπληρωθεί η ευχή του, το γεμίζει με ελπίδα και δύναμη, η ψυχολογία του βελτιώνεται και τότε μπορεί να αποδώσει καλύτερα στις θεραπείες του. Ακτιβιστές/ριες προσφοράς: «Μήπως γνωρίζετε κάποιους συνδέσμους, οργανισμούς που δίνουν δύναμη, ελπίδα και κουράγιο στα παιδιά που περνούν δοκιμασία με την υγεία τους»; Τα παιδιά εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους και αναφέρουν τρόπους με τους οποίους έμπρακτα αυτοί οι οργανισμοί στα πλαίσια της εθελοντικής τους δράσης, δίνουν δύναμη και ελπίδα στα άτομα που το έχουν ανάγκη.
Ακτιβιστές/ακτιβίστριες προσφοράς και εθελοντισμού μπορούμε να γίνουμε και εμείς είτε στηρίζοντας έμπρακτα τους οργανισμούς αυτούς, είτε με έμπνευση το έργο και τη δράση τους να αναπτύσσουμε δικές μας εθελοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες μιας και ο εθελοντισμός και η προσφορά μας «ανεβάζουν ψηλότερα».
Το μόμπιλε της προσφοράς: Μοιράζουμε στα παιδιά σύννεφα (παράρτημα 9) και γράφουν τα καλά του εθελοντισμού. Έπειτα μπορούμε με αυτά να δημιουργήσουμε το μόμπιλε της προσφοράς στεφανάκι και γύρω-γύρω να κρεμάσουμε με χρωματιστές κορδέλες τα σύννεφα.
Κλείσιμο μαθήματος
Αλυσίδα προσφοράς: Τα παιδιά στέκονται σε κύκλο και δίνουν τα χέρια. Παρεμβάλλεται ένα στεφανάκι που συμβολίζει κάποιες από τις δυσκολίες της ζωής. Τα παιδιά περνούν με τη σειρά μέσα από το στεφανάκι χωρίς να αφήσουν τα χέρια. Αυτοί/ές είναι οι εθελοντές/ριες! Γίνονται μια αλυσίδα, δίνουν τα χέρια, συνεργάζονται μεταξύ τους και βοηθούν τους ανθρώπους να περνούν «μέσα» από τις δυσκολίες και να τις ξεπερνούν. Σχολιάζεται η τελευταία φράση του βιβλίου: «Το αρκουδάκι όταν κοίταξε το στήθος του αντί να βρει κενό βρήκε ακόμη ένα αστέρι να λάμπει δυνατό». Ο εθελοντής/-ρια προσφέρει για να δώσει χαρά και τελικά γεμίζει και η δική του καρδιά με χαρά και φως.
Στο εργαστήριο 6 προτείνεται να γίνουν 2 επιπλέον δημιουργικές εργασίες:
Στόχοι της δραστηριότητας αυτής, είναι η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού, να αναγνωρίζει και να εντοπίζει λέξεις τόλμης και γενναιότητας, να κατανοεί τη σχέση του θάρρους με την αυτοεκτίμηση.
Τα παιδιά βρίσκονται σε ομάδες και έχουν στη διάθεσή τους διάφορες λέξεις/φράσεις (παράρτημα 10), οι οποίες μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις κατηγορίες:
Κάθε ομάδα έπειτα καλείται να παρουσιάσει και να συζητήσει με τις υπόλοιπες ομάδες συγκρίνοντας τις ταξινομήσεις που έφτιαξαν. Επεκτείνοντας τη δραστηριότητα αυτή, κάθε ομάδα επιλέγει τις λέξεις γενναιότητας που εντόπισε και τις κολλάει στο λεξικό «γενναίας ψυχής» της τάξης.
Ο /Η εκπαιδευτικός πρώτα παρουσιάζει τις λέξεις στα παιδιά, για να βεβαιωθεί ότι όλα γνωρίζουν τη σημασία τους κι έπειτα, τους δίνει χρόνο να εργαστούν και να τις ομαδοποιήσουν. Οι λέξεις γενναιότητας μπορούν να γραφτούν σε μεγάλα χαρτόνια, να φιλοτεχνηθούν και να αναρτηθούν σε τοίχους της τάξης ή και του σχολείου.
Με αφορμή το ηλεκτρονικό βιβλίο «Ένα αστέρι στην καρδιά», τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν σε μια γωνιά στην τάξη τους «το δέντρο της προσφοράς».
Τα παιδιά, αφού φωτογραφηθούν με ένα άτομο που πιστεύουν ότι τους προσφέρει πολλά (π.χ. γονείς, φίλο, παππού, γιαγιά, κτλ.), εκφράζουν με λόγια τι τους έχει προσφέρει το άτομο αυτό, καθώς επίσης και εξηγούν τους λόγους που θεωρούν σημαντικό να του πουν ευχαριστώ. Κάθε φωτογραφία μαζί με τη λεζάντα με τα αυτούσια λόγια του παιδιού μπαίνει στο «δέντρο της προσφοράς». Το δέντρο μπορεί να είναι από χαρτί ή τρισδιάστατο.
Προσοχή: Οι φωτογραφίες των παιδιών δεν προβλέπεται να δημοσιοποιηθούν εκτός του περιβάλλοντος της τάξης.
Τα παιδιά σκέφτονται επίθετα που ταιριάζουν για κάθε εθελοντή/ρια και έπειτα τα «κρύβουν» στο κρυπτόλεξο που θα δημιουργήσουν (παράρτημα 11). Ακολούθως μπορούν να τα ανταλλάξουν μεταξύ τους για να εντοπίσουν τις κρυμμένες λέξεις!
Για κλείσιμο του μαθήματος προτείνεται συζήτηση μεταξύ των παιδιών σχετικά με τα επίθετα που συμπλήρωσαν στο κρυπτόλεξο.
Πολιτική απορρήτου | Όροι χρήσης | Eπικοινωνία και Υποστήριξη