Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ - Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη
  • Ανθρώπινα δικαιώματα

Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης Προγράμματος Δράσης

Αριθμός Εργαστηρίων:

6

Αριθμός Διδακτικών Ωρών:

6

Αειφορία και Covid-19: Διεθνής Συνεργασία

Λέξεις που προσδιορίζουν το πρόγραμμα

Δεξιότητες Στόχευσης

Δεξιότητες Διαμεσολάβησης και Κοινωνικής Ενσυναίσθησης
  • διαμεσολάβηση
  • ενσυναίσθηση και ευαισθησία
  • επίλυση συγκρούσεων
  • πολιτειότητα
Δεξιότητες Κοινωνικής Ζωής
  • ανθεκτικότητα
  • αυτομέριμνα
  • ενσυναίσθηση
  • ευαισθησία
  • κοινωνική
  • πολιτειότητα
  • προσαρμοστικότητα
  • υπευθυνότητα
Δεξιότητες Μάθησης του 21ου αιώνα 4cs
  • δημιουργικότητα
  • επικοινωνία
  • κριτική σκέψη
  • συνεργασία
Δεξιότητες του νου
  • επίλυση προβλημάτων
  • κατασκευές, παιχνίδια, εφαρμογές

Σύντομη περιγραφή

Το πρόγραμμα εργαστηρίων δεξιοτήτων αποβλέπει στην ανάδειξη της παγκόσμιας διάστασης της πανδημίας, μέσω μιας μακροσκοπικής θεώρησης της πανδημίας όπου προβάλλεται η ανάγκη για διεθνή συνεργασία σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, η διαχείριση της πανδημίας με όρους Παγκόσμιων Δημόσιων Αγαθών και το αίτημα για ισότιμη πρόσβαση όλων των χωρών σε αυτά.  Οι επιδιωκόμενες δεξιότητες είναι οι δεξιότητες κοινωνικής ζωής (Αυτομέριμνα, Κοινωνικές δεξιότητες, ενσυναίσθηση και ευαισθησία, πολιτειότητα, προσαρμοστικότητα, ανθεκτικότητα, υπευθυνότητα) και δεξιότητες του νου όπως η στρατηγική σκέψη.

Τίτλοι επιμέρους εργαστηρίων

1. Παγκόσμιος Συναγερμός για την Πανδημία

Με το πρώτο εργαστήριο, στοχεύουμε στην κατανόηση του ρόλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την ευθύνη που έχει για τις πανδημίες.  Η ετυμολογία της λέξης «πανδημία» συσχετίζεται με την εξάπλωση των κρουσμάτων στον παγκόσμιο χάρτη προκειμένου να τονισθεί η ανάγκη της παγκόσμιας συνεργασίας στην αντιμετώπισή της.

Διδακτική πορεία:

1ο βήμα: Ο/Η εκπαιδευτικός αναπαράγει τις καρτέλες Α και Β του φύλλου εργασίας 1 «Παγκόσμιος συναγερμός για την πανδημία», έτσι ώστε η μισή τάξη να έχει την καρτέλα Α και η άλλη μισή τη Β.

2ο βήμα: Ο/Η εκπαιδευτικός μοιράζει τις καρτέλες και ζητά από τους μαθητές/τριες να μελετήσουν τις πηγές με βάση τις ερωτήσεις είτε ατομικά είτε σε δυάδες.

3ο βήμα: Στην ολομέλεια της τάξης παρουσιάζονται οι απαντήσεις με τη συνεισφορά όσων παιδιών είχαν τις αντίστοιχες καρτέλες.

Καρτέλα Α: Μέσα από την παρουσίαση και τη συζήτηση που ακολουθεί στόχος είναι να κατανοήσουν οι μαθητές/τριες τον ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την ευθύνη που έχει για την τρέχουσα πανδημία, η οποία δεν είναι η μοναδική που έπληξε την ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι η πιο εκτεταμένη.

Καρτέλα Β: Ξεκινώντας από την ετυμολογία της λέξης «πανδημία» οι μαθητές/τριες τη συσχετίζουν με την εξάπλωση των κρουσμάτων στον παγκόσμιο χάρτη προκειμένου να τονισθεί η ανάγκη της παγκόσμιας συνεργασίας στην αντιμετώπισή της.

Οι δύο ομάδες βρίσκουν τους συσχετισμούς ανάμεσα στις καρτέλες που είχαν.

Διάρκεια 1 διδακτική ώρα

Θεματική ενότητα Δ: COVID-19 & Διεθνής συνεργαία, 1η υποενότητα «COVID-19 – Η πανδημία του 21ου αιώνα»

ΦΕ1 (σελ. 137-138)

2. Ένα μήνυμα για την πανδημία από το παρελθόν

Με το δεύτερο εργαστήριο, αναμένεται οι μαθητές/τριες να μπορούν να ορίζουν την πανδημία ως ιστορικά επαναλαμβανόμενο γεγονός, μέσα από το παράδειγμα της Μύρτιδας.

Διδακτική πορεία:

1ο βήμα: Ο/Η εκπαιδευτικός αναπαράγει το φύλλο εργασίας 2 «Ένα μήνυμα για την πανδημία από το παρελθόν» και οι μαθητές/τριες γνωρίζουν τη Μύρτιδα. Ανάλογα με την τάξη η δραστηριότητα μπορεί να συνδεθεί με το μάθημα της αρχαίας Ιστορίας ή των Αρχαίων Ελληνικών (Θουκυδίδη «Επιτάφιος»). Ο/Η εκπαιδευτικός δίνει το ιστορικό πλαίσιο της πανδημίας στην Αρχαία Αθήνα και προβάλλεται το βίντεο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

2ο βήμα: Οι μαθητές/τριες εργάζονται σε ομάδες για να ετοιμάσουν μια λίστα από συμβουλές και εξοπλισμό που θα ήταν ικανός να προστατεύσει τη Μύρτιδα από την πανδημία της αρχαίας Αθήνας. Ο στόχος της δραστηριότητας είναι αφενός οι μαθητές/τριες να κατανοήσουν τη σημαντικότητα των μέτρων προστασίας στην καθημερινή ζωή, γεγονός που δίνει στους σύγχρονους ανθρώπους ένα πλεονέκτημα σε σχέση με παλιότερες πανδημίες.

Διάρκεια: 1 διδακτική ώρα.

Θεματική ενότητα Δ: COVID-19 & Διεθνής συνεργασία, 1η υποενότητα «COVID-19 – Η πανδημία του 21ου αιώνα»

ΦΕ2 (σελ.139-140)

3. Πανδημία και μετακινήσεις

Το τρίτο εργαστήριο εστιάζει στην επίδραση της πανδημίας στις μετακινήσεις των ανθρώπων ανά τον κόσμο. Κύριος στόχος της ενότητας είναι να κατανοήσουν οι μαθητές/τριες την ανάγκη ύπαρξης διεθνούς συντονισμού στα θέματα των μετακινήσεων.

Διδακτική πορεία:

1ο βήμα: Ο/Η εκπαιδευτικός αναπαράγει το φύλλο εργασίας  3«COVID-19 και μετακινήσεις» σε τόσα αντίτυπα όσες και οι ομάδες των μαθητών/τριών.

2ο βήμα: Οι ομάδες εργάζονται για το πρώτο ερώτημα του φύλλου εργασίας  και ανακοινώνουν το συμπέρασμα των συζητήσεών τους.

3ο βήμα: Η επόμενη δραστηριότητα είναι συλλογική και βασίζεται στον καταιγισμό ιδεών. Ο/Η εκπαιδευτικός γράφει στον πίνακα ή σε χαρτί του μέτρου την κεντρική φράση «Λόγοι Μετακίνησης στον κόσμο» και οι μαθητές/τριες αναφέρουν καταιγιστικά όλους τους λόγους που μπορεί να σκεφτούν για τους οποίους οι άνθρωποι μετακινούνται στον κόσμο (αναψυχή, εξερευνήσεις, επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς, ιατρικούς, εμπορικούς, πολιτικούς κ.λ.π.). Ο καταιγισμός διαρκεί το πολύ 5΄. Όταν οι μαθητές/τριες δεν έχουν κάτι άλλο να αναφέρουν, ο/η εκπαιδευτικός μπορεί να συμπληρώσει τον καταιγισμό με έννοιες που μπορεί να διέφυγαν από τους μαθητές.

4ο βήμα: Οι μαθητές/τριες εργάζονται σε ομάδες για να κατατάξουν στον αντίστοιχο πίνακα ποιοι από αυτούς τους λόγους μπορούν να γίνουν και εξ αποστάσεως και ποιοι απαιτούν τη διά ζώσης μετακίνηση. 5ο βήμα: Στην ολομέλεια της τάξης οι μαθητές/τριες ανακοινώνουν ανά ομάδες τα συμπεράσματά τους, προσέχοντας να μην επαναλαμβάνουν όσα ήδη έχουν ειπωθεί από τις προηγούμενες ομάδες. Στη συζήτηση που ακολουθεί δίνεται έμφαση σε εκείνες τις μετακινήσεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με το κλείσιμο των συνόρων λόγω της πανδημίας με ιδιαίτερη αναφορά στον τουρισμό. Η συγκεκριμένη ανθρώπινη δραστηριότητα βασίζεται στα εμπειρικά βιώματα και απαιτεί τη φυσική μετακίνηση των ανθρώπων.

Διάρκεια: 1 διδακτική ώρα

Θεματική ενότητα Δ: COVID-19 & Διεθνής Συνεργαία, 2η υποενότητα «Μετακινήσεις και Τουρισμός»

ΦΕ1 (σελ. 144-146)

4. Τουρισμός και πανδημία

Μετά το τέταρτο εργαστήριο αναμένεται οι μαθητές/τριες να μπορούν να τεκμηριώσουν την αλληλεξάρτηση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων γενικά και ειδικότερα την επίδραση της πανδημίας στον τομέα του τουρισμού.

Διδακτική πορεία:

1ο βήμα: Έχοντας κρατήσει ως συμπέρασμα από το προηγούμενο εργαστήριο ότι ο τουρισμός είναι μια δραστηριότητα που συνδέει τις χώρες και από τις ελάχιστες που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς φυσική μετακίνηση, η δραστηριότητα του τέταρτου εργαστηρίου εστιάζει στην επίδραση της αναστολής των τουριστικών μετακινήσεων σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας μέσα από παραδείγματα / ρόλους ανθρώπων που βιοπορίζονται από αυτούς τους τομείς. Ο/Η εκπαιδευτικός κόβει τις καρτέλες που υπάρχουν στο φύλλο εργασίας 4 με τους ρόλους και τους μοιράζει σε μικρές ομάδες μαθητών/τριών (μέχρι 3 σε κάθε ομάδα).

2ο βήμα: Η κάθε ομάδα προσπαθεί να «μπει στα παπούτσια» του ρόλου και να φανταστεί τη ζωή του συνολικά και πώς αυτή επηρεάζεται από την πανδημία. Στη συνέχεια η κάθε ομάδα παρουσιάζει τον ρόλο της στην ολομέλεια. Ερωτήσεις που μπορούν να τεθούν από τον/την εκπαιδευτικό για να καθοδηγήσουν τους μαθητές/τριες στην προσέγγιση του ρόλου τους: Ποια δουλειά κάνει ο ήρωας ή η ηρωίδα σας; Σκεφτείτε πώς μπορεί να ζει το πρόσωπο που διαλέξατε. Ποια είναι τα προβλήματα και τα διλήμματα που αντιμετωπίζει λόγω της COVID-19;

3ο βήμα: Οι ομάδες προσπαθούν να βρουν τις διασυνδέσεις μεταξύ των ρόλων που έχουν αναλάβει και να δημιουργήσουν ένα συνεχές αλυσιδωτών συνεπειών. Προκειμένου να οπτικοποιήσουν το αποτέλεσμα οι μαθητές/τριες μπορούν να σταθούν στη σειρά και να δημιουργήσουν μια αλυσίδα αιτιολογώντας πώς ο ένας ρόλος επηρεάζει τον επόμενο. Ο στόχος είναι να απαντηθεί η κεντρική ερώτηση της δραστηριότητας και να γίνει κατανοητή η διασύνδεση ανθρώπων φαινομενικά διαφορετικών και απομακρυσμένων μεταξύ τους.

4ο βήμα: Μπορούμε να παροτρύνουμε τα παιδιά να δημιουργήσουν και άλλους ρόλους οι οποίοι διασυνδέονται με τους υπάρχοντες και να εμπλουτίσουν έτσι την αλυσίδα των συνεπειών της αναστολής λειτουργίας του τουριστικού τομέα.

Διάρκεια: 1 διδακτική ώρα

Θεματική ενότητα Δ: Θεματική ενότητα Δ: COVID-19 & Διεθνής Συνεργασία, 2η υποενότητα «Μετακινήσεις και Τουρισμός».

ΦΕ 2 (σελ. 147-148)

5. Δημόσια Παγκόσμια Αγαθά

Το πέμπτο εργαστήριο, στοχεύει να εισάγει τους μαθητές/τριες στην έννοια των δημόσιων αγαθών ώστε να κατανοήσουν ότι είναι αγαθά και υπηρεσίες πολύ σημαντικά για τη ζωή και την ευημερία μας και εξασφαλίζονται για όλους τους πολίτες από την πολιτεία. Η αναγωγή στα Παγκόσμια Δημόσια Αγαθά διασυνδέει την έννοια των Δημόσιων Αγαθών με την πανδημία.

Διδακτική πορεία:

1ο βήμα: Δίνεται στις ομάδες των μαθητών/τριών το φύλλο εργασίας 5 «Τι είναι τα δημόσια αγαθά;» Ο/Η εκπαιδευτικός προτρέπει τους μαθητές/τριες να αναστοχαστούν πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς την ύπαρξη των δημόσιων αγαθών.

2ο βήμα: Εφόσον οι μαθητές/τριες έχουν κατανοήσει την έννοια των δημόσιων αγαθών την ίδια διδακτική ώρα (ή την αμέσως επόμενη) δίνεται το φύλλο εργασίας 6 «Ποια είναι τα Παγκόσμια Δημόσια Αγαθά;» στο οποίο γίνεται η αναγωγή στην παγκόσμια κλίμακα. Ο/Η εκπαιδευτικός καθοδηγεί τους μαθητές/τριες να συνδέσουν τα παγκόσμια ζητήματα που αναφέρονται στο φύλλο εργασίας με τα παγκόσμια δημόσια αγαθά που απειλούνται κάθε φορά (κλιματική αλλαγή: καθαρός αέρας, υγεία, ασφάλεια/ προσφυγικές ροές: ασφάλεια, υγεία/ οικονομική κρίση: δημόσια υγεία, νοσοκομεία, σχολεία, ασφάλεια/ πανδημία: υγεία, νοσοκομεία, ασφάλεια). Κατά τη συζήτηση θα πρέπει να τονισθεί ότι τα δημόσια αγαθά (παγκόσμια ή τοπικά) σε καιρούς ομαλότητας θεωρούνται αυτονόητα και δεδομένα, αλλά σε καιρούς κρίσης, όπως η πανδημία, είναι ζητούμενα και χρήζουν προστασίας.

Διάρκεια: 1 διδακτική ώρα

Θεματική ενότητα Δ: Θεματική ενότητα Δ: COVID-19 & Διεθνής Συνεργασία, 3η υποενότητα «Παγκόσμια Δημόσια Αγαθά για την αντιμετώπιση της Πανδημίας».

ΦΕ 1 και 2 (σελ. 152-153)

6. Διαβούλευση για την κατανομή των Δημόσιων Παγκόσμιων Αγαθών που σχετίζονται με την πανδημία

Το έκτο εργαστήριο είναι ένα παιχνίδι διαβούλευσης βασισμένο σε πραγματικά στοιχεία τα οποία αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση σε διάφορες χώρες σχετικά με τη διαχείριση των αγαθών που σχετίζονται με την πανδημία. Το εργαστήριο μπορεί να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις: α) εξοικείωση με το υλικό β) διεξαγωγή της διαβούλευσης.

Διδακτική πορεία

1ο βήμα: Μοιράζεται στους μαθητές/τριες το φύλλο εργασίας 7  «Διαβούλευση για την κατανομή των Παγκόσμιων Δημόσιων Αγαθών που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19». Ο/Η εκπαιδευτικός εξηγεί εισαγωγικά στους μαθητές/τριες ότι όλες οι χώρες δεν είχαν τα μέσα να αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο την πανδημία. Ανάλογα με την οικονομική και κοινωνική κατάσταση που υπήρχε πριν την πανδημία, η ανταπόκρισή τους ήταν διαφορετική. Η δραστηριότητα που θα ακολουθήσει είναι μια προσομοίωση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ προκειμένου όλες οι χώρες να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της πανδημίας.

2ο βήμα: Οι μαθητές/τριες χωρίζονται σε 3 ομάδες: α) ΟΗΕ, β) Γερμανία, ΗΠΑ, Ρωσία, γ) Γκάνα, Μοζαμβίκη, Τσαντ, Παραγουάη, Πακιστάν.

3ο βήμα: Σε κάθε ομάδα δίνεται α) η καρτέλα με τα χαρακτηριστικά των χωρών και η κοινή καρτέλα της ομάδας χωρών στην οποία ανήκει η κάθε χώρα (Καρτέλες Β), β) οι καρτέλες με τα αγαθά για την αντιμετώπιση της COVID-19 (Καρτέλες Α)

4ο βήμα: Η ομάδα του ΟΗΕ παίρνει τις καρτέλες με τα αγαθά και τις αντίστοιχες ερωτήσεις με τις οποίες θα κατευθύνει τη συζήτηση (Καρτέλες Α και Γ)

5ο βήμα: Ο/Η εκπαιδευτικός προτρέπει τους μαθητές/τριες α) να εντοπίσουν στον παγκόσμιο χάρτη τη θέση της κάθε χώρας, β) να διαβάσουν προσεκτικά τα χαρακτηριστικά των χωρών και να φανταστούν τις συνθήκες ζωής των κατοίκων της, γ) να σκεφτούν πώς αντιμετώπισε την πανδημία η χώρα που μελετούν σε σχέση με τα αγαθά για την αντιμετώπισή της.

6ο βήμα: Η συζήτηση ακολουθεί στη συνέχεια την εξής διαδικασία:

– η ομάδα του ΟΗΕ θέτει το ζήτημα όπως το περιγράφει η αντίστοιχη καρτέλα

– οι χώρες τοποθετούνται για 1’ αντλώντας επιχειρήματα από τα χαρακτηριστικά του προφίλ της χώρας και του τρόπου που αντιμετώπισε την πανδημία.

7ο βήμα: Η ομάδα του ΟΗΕ ανακοινώνει τα συμπεράσματά της σχετικά με τον τρόπο κατανομής των αγαθών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Θεματική ενότητα Δ: Θεματική ενότητα Δ: COVID-19 & Διεθνής Συνεργασία, 3η υποενότητα «Παγκόσμια Δημόσια Αγαθά για την αντιμετώπιση της Πανδημίας».

Διάρκεια 1 διδακτική ώρα

ΦΕ 3 (σελ. 154-161)

Εκπαιδευτικό υλικό