Σκοπός του προγράμματος είναι η διαμόρφωση συμπεριληπτικής κουλτούρας στην τάξη. Επιπρόσθετα, στοχεύει στην καλλιέργεια σημαντικών δεξιοτήτων, όπως Δεξιότητες της κοινωνικής ζωής (κοινωνικές δεξιότητες, ενσυναίσθηση και ευαισθησία), Δεξιότητες της ψηφιακής ιθαγένειας (χρήση ψηφιακών μέσων) καθώς και Δεξιότητες διαμεσολάβησης και κοινωνικής ενσυναίσθησης (ενσυναίσθηση και ευαισθησία).
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες θα είναι σε θέση:
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Δραστηριότητα (Διάρκεια: 45΄)
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες θα είναι σε θέση:
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
1η Δραστηριότητα (Διάρκεια: 15΄)
«Ιδεοθύελλα – Εννοιολογικός χάρτης»
Α) «Τι είναι η αναπηρία; Ποιες αναπηρίες γνωρίζεις;»
Β)«Τι είναι οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες; Ποιες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες γνωρίζεις»;
Γ) «Τι θα ήθελες να μάθεις για αυτό το θέμα;»
Οι απαντήσεις των παιδιών καταγράφονται σε εννοιολογικό χάρτη σε χαρτόνι ή στο coggle.it. Αυτός ο αρχικός εννοιολογικός χάρτης θα αξιοποιηθεί και στο 7ο Εργαστήριο κατά την αξιολόγηση.
2η Δραστηριότητα (Διάρκεια: 30΄)
«Σταθμοί εργασίας»
Οι μαθητές/τριες χωρίζονται σε πέντε (5) ομάδες επιλέγοντας κάρτες διαφορετικού χρώματος και μοιράζονται ρόλοι στην ομάδα (παρουσιαστής/τρια, γραμματέας, συντονιστής/τρια χρόνου, παρατηρητής/τρια, μέλος). Θα παραμείνουν στην ίδια ομάδα σε όλα τα εργαστήρια αλλά οι ρόλοι θα αλλάζουν κυλιόμενα σε κάθε εργαστήριο. Ταυτόχρονα κατανέμονται στους 5 σταθμούς εργασίας. Οι ομάδες – σταθμοί εργασίας αντιστοιχούν:
Η κάθε ομάδα θα περάσει και από τους πέντε (5) σταθμούς με κυκλικό τρόπο. Κάθε μαθητής/ρια έχει μία φόρμα αυτοαξιολόγησης που συμπληρώνει ατομικά (Φύλλο 1, στο Υποδειγματικό υλικό) πριν μετακινηθεί στον επόμενο σταθμό εργασίας. Σε κάθε σταθμό, η κάθε ομάδα παραμένει 5 λεπτά. Ο/η εκπαιδευτικός κρατά το χρόνο και με ηχητικό σήμα δηλώνει τη δεξιόστροφη μετακίνησή των μαθητών/ριών στον επόμενο σταθμό εργασίας. Η δραστηριότητα τελειώνει όταν όλες οι ομάδες έχουν περάσει από όλους τους σταθμούς εργασίας και έχουν συμπληρώσει τη φόρμα αυτοαξιολόγησης. Στην ολομέλεια της τάξης γίνεται συζήτηση για το θέμα και τα αρχικά ερωτήματα των παιδιών αλλά και για:
α) τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι μαθητές/ριες στους σταθμούς εργασίας,
β) τις απαντήσεις τους στη φόρμα αυτοαξιολόγησης,
γ) για τα συναισθήματά τους.
Σε χαρτόνι ο/η εκπαιδευτικός καταγράφει με διαφορετικό χρώμα, μέσα σε κύκλο, τα συναισθήματα των παιδιών, για το πώς ένιωσαν και τον αναρτά στον τοίχο, γιατί θα εμπλουτιστεί στα επόμενα εργαστήρια. Εναλλακτικά τα συναισθήματα των μαθητών/τριών καταγράφονται ψηφιακά σε padlet, canva.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες θα είναι σε θέση:
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Δραστηριότητα (Διάρκεια: 45΄)
Οι μαθητές/τριες έχουν κατανεμηθεί σε πέντε (5) ομάδες στο προηγούμενο εργαστήριο αναλαμβάνοντας πέντε (5) διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Αρχικά εργάζονται αρχικά ατομικά, στη συνέχεια ομαδικά και κατόπιν στην ολομέλεια.
Ατομικό επίπεδο:
«Ζωγραφίστε ένα στιγμιότυπο από την καθημερινότητα του ατόμου με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που έχει αναλάβει να διερευνήσει η ομάδα σας». Οι μαθητές/τριες αρχικά ζωγραφίζουν ατομικά σε μια σελίδα Α4. Στη συνέχεια καταγράφουν τις απαντήσεις τους στις ερωτήσεις:
1) «Κι αν ήσουν εσύ αυτό το άτομο, τι θα ήθελες να πεις;» σε κίτρινο Post it
2) «Κι αν ήσουν εσύ ο γονέας του παιδιού, τι θα ήθελες να πεις;» σε πορτοκαλί Post it
3) «Κι αν ήσουν ο/η συμμαθητής/ρια του παιδιού, τι θα ήθελες να
πεις;» σε γαλάζιο Post it
4) «Κι αν ήσουν εσύ ο/η εκπαιδευτικός του παιδιού, τι θα ήθελες να πεις;» σε πράσινο Post it.
Επίπεδο ομάδας:
Οι μαθητές/τριες συζητούν στην ομάδα για τις ζωγραφιές τους. Σε padlet, canva ή σε χαρτί κάνσον κάνουν κολάζ με τα έργα τους και συναποφασίζουν για τον τίτλο του συλλογικού έργου τους. Κατόπιν συζητούν για τις φράσεις που έγραψαν στα χρωματιστά Post it και τα κολλούν αντίστοιχα σε κόλες Α3, δίπλα στο κολάζ τους με τη σειρά και ανά χρώμα.
Ολομέλεια:
Οι 5 ομάδες αναρτούν τα πέντε (5) συλλογικά έργα στον τοίχο της αίθουσας. Ξεκινά η εικαστική περιήγηση και κάθε ομάδα παρουσιάζει με τη σειρά τα έργα και τις σκέψεις της. Οι μαθητές/τριες των άλλων ομάδων προτείνουν εναλλακτικούς τίτλους και σκέψεις. Ακολουθεί συζήτηση και αναστοχασμός:
1) Ποιο είναι το φύλο και η ηλικία του ατόμου που ζωγράφισαν; Ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο ζωγράφισαν (σπίτι, σχολείο, φύση, πόλη, κλπ;)
2) Ποιες είναι οι απαντήσεις των παιδιών στις ερωτήσεις για τις ανάγκες; (Είναι φράσεις οίκτου, ενδυνάμωσης, ενθάρρυνσης;)
3) Πώς ένιωσαν; Τα συναισθήματα των παιδιών καταγράφονται σε ομόκεντρο κύκλο και εμπλουτίζουν τον κύκλο των συναισθημάτων του προηγούμενου εργαστηρίου.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες θα είναι σε θέση:
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Δραστηριότητα (Διάρκεια: 45΄)
Συνέντευξη Αργύρη Κουμτζή «Με δύναμη τη θέληση» (από 0:47 έως 7:02) και (από 12:20 έως 15:40) στο TEDx AUEB
https://www.youtube.com/watch?v=mxQ1LSJvgxU
Οι ομάδες παρακολουθούν το 10λεπτο απόσπασμα από το βίντεο και εργάζονται για να απαντήσουν στις ερωτήσεις ως εξής:
1η ομάδα: Πώς περιγράφει ο Αργύρης τον εαυτό του; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;
2η ομάδα: Ποιες είναι οι ανάγκες του Αργύρη;
3η ομάδα: Τι κατάφερε ο Αργύρης να κάνει;
4η ομάδα: Τι θα ήθελε να δει να συμβαίνει στην εκπαίδευση;
5η ομάδα: Τι θα ήθελε να δει να συμβαίνει στην κοινωνία;
Στη συνέχεια κάθε ομάδα κάνει 3λεπτη παρουσίαση. Τα άτομα με αναπηρία παρουσιάζονται:
α) ως ήρωες ζωής
β) ως άτομα με μοναδικό σημείο αναφοράς της ταυτότητάς τους την αναπηρία τους.
Ακολουθεί συζήτηση για το δίλημμα ΑΜΕΑ ή ΑμεΑ και τη μετάβαση από το ατομικό στο κοινωνικό μοντέλο αναπηρίας. Σε έναν νέο ομόκεντρο κύκλο συναισθημάτων προστίθενται νέα συναισθήματα που προκύπτουν.
Επέκταση: Οι μαθητές/ριες μπορούν:
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες θα είναι σε θέση να:
1ηΔραστηριότητα (Διάρκεια: 15΄)
Δίνεται στους/στις μαθητές/τριες το φύλλο εργασίας 2 και το συμπληρώνουν στις ομάδες τους. Ακολουθεί παρουσίαση των ομάδων και συζήτηση σχετικά με :
Στη συνέχεια αποσαφηνίζεται η έννοια του αποκλεισμού, του διαχωρισμού, της ένταξης και της συμπερίληψης.
2ηΔραστηριότητα (Διάρκεια: 15΄)
Δίνεται στους/στις μαθητές/τριες το φύλλο εργασίας 3 και το συμπληρώνουν στις ομάδες τους. Οι μαθητές/τριες στην κάθε ομάδα επιλέγουν τις 2 αξίες που είναι πιο σημαντικές για τη συμπερίληψη και καταλήγουν στις 10 αξίες της τάξης που είναι κοινά αποδεκτές με ψηφοφορία.
3ηΔραστηριότητα (Διάρκεια: 15΄)
Αν η συμπερίληψη ήταν δέντρο. Οι ρίζες θα ήταν οι αξίες. Οι λέξεις θα ήταν ο κορμός και οι πράξεις τα κλαδιά του δέντρου. Οι μαθητές/τριες με αφορμή μία αξία, λένε λέξεις και πράξεις που σχετίζονται με την αξία αυτή και σχηματίζουν το λεξόδεντρο της συμπερίληψης. Υπογραμμίζεται ότι οι αξίες μολονότι δεν είναι ορατές επηρεάζουν την ορατή συμπεριφορά, τις λέξεις και τις πράξεις των ατόμων. Τέλος, συνδυάζοντας τις αξίες και τις συμπεριφορές οι μαθητές/ριες καταγράφουν τη διακήρυξη της συμπεριληπτικής τάξης.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες θα είναι σε θέση:
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Δραστηριότητα (Διάρκεια: 45΄)
Δίνεται στους μαθητές/ριες το φύλλο εργασίας 4.
1. Οι μαθητές/τριες συνεχίζουν να δουλεύουν σε πέντε (5) ομάδες. Για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα τα παιδιά καλούνται να σκεφτούν τους χώρους του σχολείου μέσα από τα μάτια ενός ατόμου με αναπηρία και να εντοπίσουν σημεία ή στοιχεία που αποτελούν εμπόδια στην πρόσβαση και τη συμμετοχή.
2. Κάθε ομάδα εξετάζει τα εμπόδια και τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε στο σχολείο το άτομο με την αναπηρία/ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που διερευνά η ομάδα του.
3. Οι μαθητές/τριες αφού εντοπίσουν τα εμπόδια και τους φραγμούς στο σχολείο τους, προτείνουν ιδέες για να γίνει το σχολείο τους πιο συμπεριληπτικό.
4. Στην ολομέλεια της τάξης παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της κάθε ομάδας και ζωγραφίζουν όλοι μαζί συνεργατικά το σχολείο της συμπερίληψης σύμφωνα με τις αλλαγές που έχουν προτείνει.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες θα είναι σε θέση:
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Δραστηριότητα – Αξιολόγηση (Διάρκεια: 45΄)
Πολιτική απορρήτου | Όροι χρήσης | Eπικοινωνία και Υποστήριξη