Σκοπός του προγράμματος είναι η διαπαιδαγώγηση μαθητών/τριών της Γ΄ τάξης Δημοτικού σε θέματα που αφορούν στις βιολογικές διαφοροποιήσεις του ανθρώπινου σώματος κατά τη χρονολογική του ωρίμανση, καθώς και του αρσενικού και θηλυκού φύλου. Επιπρόσθετα, αναφέρονται στις διαφορές ανάμεσα στο βιολογικό και κοινωνικό φύλο, στην εμπέδωση βασικών γνώσεων ως προς τα έμφυλα στερεότυπα, καθώς και στην απόκτηση δεξιοτήτων αυτοπροστασίας ενάντια σε πιθανή απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης, στη βάση των δεξιοτήτων μάθησης 21ου αιώνα, κοινωνικής ζωής, τεχνολογίας, μηχανικής, επιστήμης και του νου.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι η διαμόρφωση ενός κλίματος συνεργασίας και επικοινωνίας μέσα στην τάξη τόσο μεταξύ των μαθητών/τριών όσο και μεταξύ των μαθητών/τριών με τον/την εκπαιδευτικό.
Συγκεκριμένα:
Οι μαθητές/τριες αναμένεται:
Να εξοικειωθούν με πιο απλούς τρόπους συνεργασίας (δυάδα), ώστε να διαμορφωθεί καλή βάση για τη συνοχή στην ομάδα.
Να εξοικειωθούν με τον ομαδικό τρόπο δουλειάς.
Να ενισχυθεί η αίσθηση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας μέσα στην ομάδα.
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
1η Δραστηριότητα: (Διάρκεια: 40΄)
«Γνωριζόμαστε- Συνεργαζόμαστε»
«Τι χρειάζομαι για να νιώσω καλά σε μια συνεργασία;». Γίνεται ονοματοδοσία των ομάδων σχετική με το σώμα μας.
2η Δραστηριότητα: (Διάρκεια: 30΄)
Οδηγίες-προετοιμασία για την επόμενη συνάντηση: προτρέπουμε τα παιδιά να επικοινωνήσουν είτε ηλεκτρονικά είτε δια ζώσης με την ομάδα τους το απόγευμα και να καθορίσουν τι σημαίνει συνεργασία για αυτά και πώς θα συνεργάζονταν καλύτερα.
Οι απόψεις θα παρουσιαστούν στο επόμενο εργαστήριο.
3η Δραστηριότητα: (Διάρκεια: 20΄)
Αναστοχασμός – συναισθήματα – μια κουβέντα.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες αναμένεται:
Να εξοικειωθούν με τον ομαδικό τρόπο δουλειάς.
Να εντοπίσουν πώς θέλουν να συνεργαστούν.
Να ενισχυθεί η αίσθηση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας μέσα στην ομάδα.
Να παρουσιαστεί το πρόγραμμα και η αξιολόγησή του.
Να εξοικειωθούν με τους δείκτες αξιολόγησης της δεξιότητας (αυτό- και έτερο- αξιολόγηση).
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
1η Δραστηριότητα (Διάρκεια: 45΄)
«Η συμφωνία της ομάδας για τη συνεργασία»
Συζήτηση- ανακεφαλαίωση τι σημαίνει συνεργασία-κατάληξη των όρων του συμβολαίου των ομάδων (τι θέλω να ισχύει στην ομάδα μου-τι μπορώ να προσφέρω) – καταγραφή τους.
2η Δραστηριότητα: (Διάρκεια: 45΄) – Κλείσιμο Συνάντησης
« Το Βιβλίο της ομάδας».
Εξηγούμε στα παιδιά πώς θα καταλάβουμε αν αυτά που κάνουμε έχουν αποτέλεσμα σε μας. Κατασκευάζεται από μεγάλα χαρτόνια ένα «βιβλίο» όπου κάθε σελίδα-χαρτόνι έχει σαν τίτλο το θέμα κάθε συνάντησης. Στο εξώφυλλο του βιβλίου έχει γραφτεί το όνομα της ομάδας ή του προγράμματος. Μετά από κάθε δραστηριότητα, συμπληρώνεται το Βιβλίο της Ομάδας. Στο κάθε φύλλο θα είναι κολλημένοι, με απλά λόγια, οι δείκτες π.χ. της συνεργασίας π.χ. μοιράζομαι τις πληροφορίες με την ομάδα μου κλπ. Το κάθε παιδί θα έχει κολλήσει μια φωτογραφία του ή ζωγραφίσει το όνομά του. Κάτω από αυτήν, θα γράψει σε post it (ή κείμενο ή μια λέξη) που θα απαντά τι κατάφερε καλά εκείνη τη μέρα – τι του άρεσε – ποιο συναίσθημα του δημιούργησε – ποιους από τους παραπάνω δείκτες κατάφερε καλά και σε ποιους πρέπει προσπαθήσει κι άλλο.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες αναμένεται:
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
1η Δραστηριότητα (Διάρκεια: 40΄)
Δίνονται εικόνες σε τρεις διαφορετικές ηλικιακές φάσεις που έχουν σχέση με την ηλικία των παιδιών, π.χ. εικόνες ανθρώπου αρσενικού και θηλυκού βιολογικού φύλου σε βρεφική ηλικία, σε παιδική ηλικία και σε εφηβική ηλικία.
Πρέπει η αναζήτηση να γίνεται με την ένδειξη: εικόνες free, ώστε οι αυτές να μην υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Γίνεται η επεξεργασία τους με τη μέθοδο : Project Zero- Ρουτίνες Σκέψης- Βλέπω- Σκέφτομαι- Αναρωτιέμαι . Είναι μία Ρουτίνα Σκέψης, η οποία έχει σκοπό οι μαθητές/τριες να εξερευνήσουν το θέμα, μέσα από την παρατήρηση, την εξαγωγή και αιτιολόγηση των υποθέσεών τους.
Οι ερωτήσεις μπορεί να είναι:
2η δραστηριότητα (Διάρκεια: 30΄)
Οι ομάδες συζητούν και καταγράφουν τις ανησυχίες που μπορεί να έχει ένα αγόρι / ένα κορίτσι. Υπογραμμίζουν αυτές που θεωρούν πιο σημαντικές.
Καταγράφονται τα κοινά θετικά και τα αρνητικά τους. Τα παιδιά εντοπίζουν αυτές που εμπίπτουν σε κοινωνικά στερεότυπα.
3η Δραστηριότητα (Διάρκεια: 30΄)
Αναστοχασμός – συμπλήρωση βιβλίου ομάδας.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες αναμένεται:
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
1η Δραστηριότητα: «Ονοματίζω σωστά το σώμα μου» (Διάρκεια:30΄)
Διανέμονται στις ομάδες εικόνες ανθρώπων και των δύο βιολογικών φύλων διαφόρων ηλικιών. Δίνονται καρτέλες με ονομασίες μερών του σώματος και φάκελος με την ορολογία των γεννητικών οργάνων (αιδοίο, πέος, στήθος). Τα παιδιά καλούνται να αντιστοιχίσουν τις καρτέλες με τα μέρη του σώματος. Θα διαπιστώσουν ότι έχουν αντιστοιχίσει τα μέρη σε παρόμοια σημεία, τόσο στο αγόρι όσο και στο κορίτσι.
Εισάγουμε τον όρο “ιδιωτικά μέρη” του σώματος.
2η Δραστηριότητα (Διάρκεια: 40΄ )
Ο κανόνας του εσωρούχων (Καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης “Ένα στα Πέντε” για τον Τερματισμό της Παιδικής Σεξουαλικής Κακοποίησης στην Ελλάδα). Προβολή και επεξεργασία του υλικού.
https://elearning.iep.edu.gr/study/mod/folder/view.php?id=19161
Η προσέγγιση γίνεται με τη μέθοδο του Project Zero Ρουτίνες Σκέψης- Α.3 Σκέψου- Αναθεώρησε-Εξερεύνησε (Think- Puzzle-Explore). Μία ρουτίνα σκέψης που βοηθάει να ερμηνεύσουν σε βάθος ένα θέμα και να σκέφτονται κριτικά και αυτόνομα.
3η Δραστηριότητα (Διάρκεια: 20΄)
Αναστοχασμός – αυτοαξιολόγηση- συμπλήρωση βιβλίου ομάδας.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες αναμένεται:
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
1η Δραστηριότητα (Διάρκεια: 20΄)
Ο/Η συντονιστής/τρια παρουσιάζει το video από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου: το βίντεο διαδικτυακός εκφοβισμός – Γίνεται συζήτηση. https://video.link/w/5Up4c
2η Δραστηριότητα: “Η εικόνα που έχω για το σώμα μου» (Body Image) (Διάρκεια: 30΄)
Προβολή βίντεο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου με τίτλο: “Body Image” https://saferinternet4kids.gr/video/body-image/
Σε κάθε υπο-ομάδα ζητείται να καταγράψει τις σκέψεις ενός φανταστικού παιδιού το οποίο επηρεάζεται έντονα από φωτογραφίες διάσημων προσώπων με «ιδανικό σώμα» ή/και ασχολείται υπερβολικά με διαδικτυακά παιχνίδια που ντύνουν ψηφιακές κούκλες (π.χ. το ηλεκτρονικό παιχνίδι Star Dolls).
Η δεύτερη υπο-ομάδα καταγράφει αντίστοιχα τα συναισθήματά του. Στη συνέχεια, η/ο συντονίστρια/ής παρουσιάζει το σύνολο των σκέψεων και των συναισθημάτων και ζητά από την ολομέλεια να συνδέσουν με βελάκια τις σκέψεις που οδηγούν στα αντίστοιχα συναισθήματα.
3η Δραστηριότητα: Το δίκτυ(ο) ασφαλείας μου (Διάρκεια: 25΄)
Δίνεται φύλλο εργασίας (βλ. παρακάτω στο παράρτημα) μέσα στο οποίο τα παιδιά ζωγραφίζουν στο κέντρο τον εαυτό τους και γύρω 5-6 ενήλικες που εμπιστεύονται. Φτιάχνουν ένα γράμμα για αυτούς/ές και το δίνουν.
Αυτοί/ές αποτελούν το δίχτυ ασφάλειάς τους και μπορούν να απευθυνθούν όποτε νιώσουν άβολα ή κινδυνεύουν τα ίδια ή οι φίλοι/ες τους.
4η Δραστηριότητα (Διάρκεια: 15΄)
Αναστοχασμός – αυτοαξιολόγηση – συμπλήρωση βιβλίου ομάδας.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες αναμένεται:
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
1η Δραστηριότητα (Διάρκεια: 45΄)
Τα δικαιώματα του νησιού (παιχνίδι ρόλων).
Τα παιδιά είναι ναυαγοί σε ένα έρημο νησί. Υπάρχουν καρτέλες με δηλώσεις δικαιωμάτων που σκορπίζονται στην τάξη: π.χ. «Δικαιούσαι να ασχολείσαι με τη μαγειρική». Τα παιδιά χωρίζονται σε αγόρια και κορίτσια και ψάχνουν δικαιώματα μόνο για αγόρια ή μόνο για κορίτσια, αλλιώς δεν μπορούν να πιούν νερό. Δεν βρίσκουν και αναγκάζονται να αποφασίσουν ομαδικά αν το εκάστοτε δικαίωμα θα ανήκει αποκλειστικά στα αγόρια ή στα κορίτσια. Αν δεν τους αρέσει αυτό, πρέπει ν’ αλλάξουν το «σύνταγμα» του νησιού ή να μετακομίσουν. Αναδιατυπώνουν τους κανόνες.
2η Δραστηριότητα: Το κυνήγι των μπαλονιών (Διάρκεια: 25΄)
Μοιράζονται μπαλόνια με στερεοτυπικές φράσεις πχ: «τα κορίτσια δεν παίζουν καλό ποδόσφαιρο». Βρίσκουν ένα μπαλόνι. Αν τα εκφράζει, το κρατούν. Αν όχι, το αλλάζουν π.χ. «ένα άτομο είναι καλό στο ποδόσφαιρο και δεν έχει σημασία αν είναι αγόρι ή κορίτσι».
3η Δραστηριότητα (Διάρκεια: 20΄)
Αναστοχασμός – αυτοαξιολόγηση – συμπλήρωση βιβλίου ομάδας.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες αναμένεται:
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
1η Δραστηριότητα Δεν είμαι μόνος (Διάρκεια: 15΄)
Διαβεβαιώνουμε ότι ένα παιδί/ θύμα έχει δικαίωμα να απευθυνθεί σε έναν/μία ενήλικα που εμπιστεύεται, σε φίλους/ες ή σε φορείς που προσφέρουν την κατάλληλη υποστήριξη σε παιδιά ανάλογα με την περίπτωση. Αναφέρουμε φορείς και τηλέφωνα (πχ Γραμμή SOS 1056, κ.ά.).
2η Δραστηριότητα (Διάρκεια: 20΄)
Αναστοχασμός- διατρέχουμε τις συναντήσεις-συναισθήματα-σκέψεις.
3η Δραστηριότητα: Αυτoαξιολόγηση (Διάρκεια: 30΄)
Μετά από κάθε ενότητα συμπληρώνεται το Βιβλίο της Ομάδας στο κάθε φύλλο της.
Στη μέση θα είναι κολλημένοι με απλά λόγια, από τον/την εκπαιδευτικό και σε ένα πλαστικοποιημένο χαρτί οι δείκτες των δεξιοτήτων που επεξεργαζόμαστε. Το κάθε παιδί θα γράψει το όνομά του. Κάτω από αυτό θα γράψει σε post it, κείμενο (ή μια λέξη που θα απαντά στο τι κατάφερε καλά εκείνη τη μέρα- τι του άρεσε – ποιο συναίσθημα του δημιούργησε – σε ποιους δείκτες πρέπει να προσπαθήσει κι άλλο.
4η Δραστηριότητα: Ετερο-αξιολόγηση (Διάρκεια: 15΄)
Η μια υπο-ομαδα (δύο άτομα) σχολιάζει την άλλη (τα άλλα δύο ) πάνω στους δείκτες και το σημειώνουν στο κάτω μέρος του χαρτονιού, απαντώντας σε τι τα πάει καλά ή μέτρια και πού πρέπει να προσπαθήσει πιο πολύ.
5η Δραστηριότητα Portfolio (Διάρκεια: 10΄)
Το κάθε παιδί μπορεί να βάλει στο φάκελο τις δραστηριότητες που φανερώνουν τα επιτεύγματα της δεξιότητας π.χ. της συνεργασίας: παζλ, ομαδικές ή ατομικές εργασίες, κλπ.
Πολιτική απορρήτου | Όροι χρήσης | Eπικοινωνία και Υποστήριξη