Ο σκοπός του προγράμματος, που αφορά στην εκπαίδευση οδικής ασφάλειας είναι οι μαθητές/τριες όντας/ούσες εφοδιασμένοι/ες με πληροφορίες και γνώσεις για την ορθή χρήση του δρόμου, να βελτιώσουν την οδική τους συμπεριφορά και να ευαισθητοποιήσουν τον κοινωνικό τους περίγυρο. Το σχολείο λοιπόν, φαίνεται να είναι το πιο κατάλληλο περιβάλλον εκπαίδευσης και πρόληψης και θεωρείται υψίστης σημασίας από πολλές ομάδες, όπως η Παγκόσμια Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα του Προγράμματος
1. Αυτομέριμνα-Η εμπλοκή των παιδιών και των εφήβων σε πραγματικές αποφάσεις που θα τους βοηθήσουν να εκπαιδευτούν και να παραμείνουν ασφαλείς στην Οδική τους συμπεριφορά.
2. Συνεργασία-Κοινωνικές δεξιότητες-Η διδασκαλία της Οδικής ασφάλειας με πρακτικό και βιωματικό τρόπο, ως δράση του σχολείου, ενταγμένη στις δράσεις της κοινότητας και του περιβάλλοντος στο οποίο το ο/η μαθητής-τρια ζει και μεγαλώνει, με εκστρατείες ενημέρωσης και δραστηριότητες μαθαίνοντας να δουλεύει συνεργατικά.
3. Επίλυση προβλημάτων-Η ανάπτυξη προσωπικών δυνάμεων, όπως η αυτοεκτίμηση και η επιμονή στο στόχο.
Προσδοκώμενα Mαθησιακά Aποτελέσματα
Το 1ο Εργαστήριο Δραστηριοτήτων Εκπαίδευσης Οδικής Ασφάλειας για την Α΄ Γυμνασίου, αποτελείται από 2 δραστηριότητες και έχει διάρκεια μία διδακτική ώρα με δυνατότητα επέκτασης. Στο συγκεκριμένο εργαστήριο οι μαθητές/τριες γίνονται μικροί/ές ερευνητές/τριες και αναλυτές/τριες δεδομένων.
Οι μαθητές/τριες:
Να προβληματίζονται για τα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας.
Να αναζητούν τα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων.
Να καταγράφουν τα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων.
Να αναλύουν δεδομένα.
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Στη δραστηριότητα (1η) αυτή προτείνεται η προβολή με Power Point της αντίστοιχης γελοιογραφίας του Μιχάλη Κουντούρη ως εικόνα και δίνεται χρόνος στους/στις μαθητές/τριες να τη δουν, να σκεφτούν και να μιλήσουν για αυτήν.
Ο/η εκπαιδευτικός προτρέπει τα παιδιά (χωρισμένα σε 4 ομάδες) να αναζητήσουν στοιχεία από το διαδίκτυο για τα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας.
Στη συνέχεια (2η δραστηριότητα), αφού καταγραφούν οι απόψεις στο χαρτί του μέτρου και σε διάσπαρτα άλλα εμφανή σημεία, ζητούμε από την κάθε ομάδα, να σχεδιάσει σε χαρτί ή χαρτόνι διαστάσεων του μισού από το Α4, ένα σκίτσο, μία ζωγραφιά, μία γελοιογραφία, που απεικονίζει μια από τις προτάσεις που έχουν καταγραφεί (π.χ. η μία ομάδα ζωγραφίζει για το αλκοόλ, η άλλη για την υπερβολική ταχύτητα κ.ο.κ.). Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, ζητούμε από τους/τις εκπροσώπους των ομάδων να κολλήσουν τη ζωγραφιά τους δίπλα σε κάθε πρόταση, ώστε να δημιουργηθεί η αφίσα με τα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων.
Συζητούμε διεξοδικά την κάθε πρόταση που γράψαμε αποφεύγοντας να αναφερθούμε σε συγκεκριμένα περιστατικά.
Όταν ολοκληρωθεί η εργασία, αναρτούμε την αφίσα σε εμφανές σημείο της τάξης ή του σχολείου.
Προσδοκώμενα Mαθησιακά Aποτελέσματα
Το 2ο Εργαστήριο Δραστηριοτήτων Εκπαίδευσης Οδικής Ασφάλειας για την Α΄ Γυμνασίου, αποτελείται από μία δραστηριότητα και έχει διάρκεια μία διδακτική ώρα.
Οι μαθητές/τριες:
Να εντοπίζουν τις 4 βασικές κατηγορίες οδικών σημάτων.
Να δημιουργούν νέα σήματα καθημερινής ζωής με βάση τα οδικά.
Να αναλύουν δεδομένα.
Να ταξινομούν.
Να παράγουν περιεχόμενο σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Στη δραστηριότητα προβάλλεται η αντίστοιχη γελοιογραφία του Μιχάλη Κουντούρη με Power Point και ο/η εκπαιδευτικός προτρέπει τα παιδιά να συζητήσουν τους κανόνες της καθημερινής ζωής, να τους καταγράψουν και να τους ομαδοποιήσουν, σύμφωνα με τις τέσσερις βασικές κατηγορίες οδικών σημάτων (απαγορευτικές, προειδοποιητικές, υποχρεωτικές και πληροφοριακές).
Η συζήτηση επεκτείνεται στους κανόνες που υπάρχουν στην καθημερινή μας ζωή (άγραφοι κανόνες). Στη συνέχεια, καταγράφονται σε χαρτί του μέτρου οι τρόποι και οι συμπεριφορές εκείνες που είναι καλό να υιοθετηθούν στο σχολικό περιβάλλον. Προτείνεται ο χωρισμός σε 4 ομάδες – αντίστοιχες με τις 4 μεγάλες κατηγορίες σημάτων (δεν επηρεάζει ο αριθμός ατόμων της κάθε ομάδας) και ζητείται από τα παιδιά της κάθε ομάδας να κατασκευάσουν 1-2 πινακίδες.
Προσδοκώμενα Mαθησιακά Aποτελέσματα
Το 3ο Εργαστήριο Δραστηριοτήτων Εκπαίδευσης Οδικής Ασφάλειας για την Α΄ Γυμνασίου, αποτελείται από μία δραστηριότητα και έχει διάρκεια μία διδακτική ώρα.
Οι μαθητές/τριες:
Να ευαισθητοποιηθούν με βιωματικό τρόπο στη χρήση της διάβασης πεζών στις καθημερινές τους μετακινήσεις.
Να δραματοποιούν κανόνες σχετικούς με τις διαβάσεις και τη λειτουργία τους.
Να επιχειρηματολογούν.
Να παρατηρούν και να αντλούν πληροφορίες από εικόνες.
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Στη δραστηριότητα προβάλλεται η αντίστοιχη γελοιογραφία του Μιχάλη Κουντούρη με Power Point, καθώς και το σχετικό ιστορικό απόσπασμα από το διαδίκτυο και ο/η εκπαιδευτικός προτρέπει τα παιδιά να αυτοσχεδιάσουν και να αναπαραστήσουν με θεατρικό τρόπο τη δύναμη της διάβασης.
Στη συνέχεια, προτείνεται συζήτηση στην τάξη για τη χρήση των διαβάσεων (Κ.Ο.Κ., υποχρεώσεις πεζών και οδηγών, τοποθέτηση διαβάσεων κ.ά) και δίνονται πληροφορίες στα παιδιά για το πραγματικό περιστατικό που απεικονίζει η συγκεκριμένη γελοιογραφία στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο το 1989 κατά τη διάρκεια αιματηρής φοιτητικής εξέγερσης.
Ο/Η εκπαιδευτικός χωρίζει τους/τις μαθητές/τριες σε 3-4 ομάδες (ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων στην τάξη) και ζητά από την κάθε ομάδα (με βάση τα όσα ειπώθηκαν) να αναπαραστήσει με θεατρικό δρώμενο ή παντομίμα τη δύναμη της διάβασης.
Η κάθε ομάδα παρουσιάζει το αποτέλεσμα της δουλειάς της στην ολομέλεια της τάξης και στη συνέχεια τα μέλη της δέχονται ερωτήσεις από τους/τις υπόλοιπους/ες συμμαθητές/τριες και συζητούν για αυτήν.
Προσδοκώμενα Mαθησιακά Aποτελέσματα
Το 4ο Εργαστήριο Δραστηριοτήτων Εκπαίδευσης Οδικής Ασφάλειας για την Α΄ Γυμνασίου, αποτελείται από μία δραστηριότητα και έχει διάρκεια μία διδακτική ώρα.
Οι μαθητές/τριες:
Να παρατηρούν κριτικά το διάσημο γλυπτό του Ροντέν.
Να προβληματίζονται για τα οφέλη και του κινδύνους της οδήγησης ποδήλατου στον δρόμο.
Να εκφράζουν τις απόψεις τους με επιχειρήματα.
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Στη δραστηριότητα προβάλλεται η αντίστοιχη γελοιογραφία του Μιχάλη Κουντούρη με Power Point, καθώς και ένα απόσπασμα με πληροφορίες για το γλυπτό του Ροντέν και στη συνέχεια ο/η εκπαιδευτικός προτρέπει τα παιδιά να συζητήσουν στην τάξη για τη νέα τάση των Ελλήνων/ίδων προς την οδήγηση ποδηλάτου, την έλλειψη υποδομών, τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ. για το ποδήλατο και την κατάσταση των υπαρχουσών οδικών υποδομών για το όχημα αυτό. Χωρίζουμε τον πίνακα ή ένα μεγάλο χαρτόνι του μέτρου, το οποίο αναρτούμε σε κεντρικό σημείο της αίθουσας, σε δύο μέρη: ΟΦΕΛΗ + και ΚΙΝΔΥΝΟΙ – από την οδήγηση ποδηλάτου.
Στη συνέχεια ζητούμε από τα παιδιά να χωριστούν σε δυο ομάδες, ανάλογα με την άποψή τους και να τη στηρίξουν με επιχειρήματα, προσπαθώντας να πείσει η μια ομάδα την άλλη (άσκηση επιχειρηματολογίας). Οι απόψεις καταγράφονται αντίστοιχα στον πίνακα ή στο χαρτόνι.
Προσδοκώμενα Mαθησιακά Aποτελέσματα
Το 5ο Εργαστήριο Δραστηριοτήτων Εκπαίδευσης Οδικής Ασφάλειας για την Α΄ Γυμνασίου έχει τίτλο «ΚΑΝΩ LIKE ΣΤΟ ΚΡΑΝΟΣ», αποτελείται από μία αναστοχαστική δραστηριότητα και έχει διάρκεια μία διδακτική ώρα.
Οι μαθητές/τριες:
Να προσδιορίζουν την απαραίτητη χρήση του κράνους κατά την επιβίβασή τους σε μοτοσικλέτα ως συνεπιβάτες/ιδες.
Να ευαισθητοποιούνται στη χρήση του και να ευαισθητοποιήσουν και άλλους/ες συνομήλικους/ες στη χρήση του.
Να παράγουν σύντομο, σαφές και περιεκτικό κείμενο.
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Με αφορμή τη γελοιογραφία του Μιχάλη Κουντούρη για το κράνος και με τη γνώση των στατιστικών στοιχείων για θανάτους και τραυματισμούς νεαρών κυρίως ατόμων από τη μη χρήση του, προτείνονται για συζήτηση στην ολομέλεια της τάξης θέματα, όπως:
Στη συνέχεια, δίνεται στους/στις μαθητές/τριες το παρακάτω θέμα για προβληματισμό και παραγωγή μικρού κειμένου.
Πιο συγκεκριμένα:
Κατά τη διαδρομή από το σχολείο στο σπίτι μας, βλέπουμε τον/τη φίλο/η μας να επιβαίνει στη μοτοσικλέτα του πατέρα του χωρίς κράνος.
Αποφασίζουμε να του/της στείλουμε ένα sms, με σκοπό να του/της επισημάνουμε το λάθος του/της και να τον/την ευαισθητοποιήσουμε στη χρήση κράνους σε κάθε μετακίνηση. Οι χαρακτήρες του γραπτού αυτού κειμένου δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 160 με τα κενά διαστήματα και συστήνουμε να είναι γραμμένο με τρόπο έξυπνο, εύστοχο και ανάλογο του χαρακτήρα του αποδέκτη.
Ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητα, παρουσιάζουμε τα κείμενα ευαισθητοποίησης στην ολομέλεια και συζητούμε τον τρόπο που εργαστήκαμε
Προσδοκώμενα Mαθησιακά Aποτελέσματα
Το 6ο Εργαστήριο Δραστηριοτήτων Εκπαίδευσης Οδικής Ασφάλειας για την Α΄ Γυμνασίου, αποτελείται από μία βασική δραστηριότητα και έχει διάρκεια μία διδακτική ώρα με δυνατότητα επέκτασης.
Οι μαθητές/τριες:
Να εντοπίζουν την επικινδυνότητα της χρήσης αλκοόλ πριν ή κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Να κατασκευάζουν έντυπο υλικό ευαισθητοποίησης για οδηγούς οχημάτων.
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Με αφορμή τη γελοιογραφία ο «Χάρος και το Αλκοόλ», συζητούμε με τα παιδιά για το ίδιο το σκίτσο (τι βλέπουν, τι συναισθήματα δημιουργούνται από τη γελοιογραφία, ποια είναι η πρώτη σκέψη που τους έρχεται στο νου κ.ά.).
Μετά από 15λεπτη περίπου συζήτηση (και κατάθεση απόψεων), 15λεπτη περίπου συζήτηση (και κατάθεση απόψεων), χωρίζουμε τα παιδιά σε 2 μεγάλες ομάδες και ζητούμε από την κάθε ομάδα να κατασκευάσει σε χαρτόνι Α3 το «μενού του/της οδηγού». Η μία ομάδα αναλαμβάνει να καταγράψει, να σχεδιάσει και να ζωγραφίσει στο χαρτόνι της όσα επιτρέπονται να υπάρχουν στο μενού ενός/μιας καλού/ής οδηγού (π.χ. χρήση ζώνης ασφάλειας, ευγένεια, τήρηση Κ.Ο.Κ. κ.τ.λ.), ενώ η άλλη ομάδα αναλαμβάνει να καταγράψει, να σχεδιάσει και να ζωγραφίσει στο χαρτόνι της όσα δεν επιτρέπονται να υπάρχουν στο μενού ενός/μιας καλού/ής οδηγού (αλκοόλ, αγένεια, υπερβολική ταχύτητα κ.τ.λ.).
Στο τέλος της εργασίας, οι εκπρόσωποι των 2 ομάδων παρουσιάζουν τα μενού αναλύοντας τις απόψεις και τις σκέψεις των μελών της ομάδας τους. Τα μενού αναρτώνται σε εμφανές σημείο στην τάξη ή σμικρύνονται και διανέμονται στους γονείς – οδηγούς.
Προσδοκώμενα Mαθησιακά Aποτελέσματα
Το 7ο Εργαστήριο Δραστηριοτήτων Εκπαίδευσης Οδικής Ασφάλειας για την Α΄ Γυμνασίου, αποτελείται από μία δραστηριότητα και έχει διάρκεια μία διδακτική ώρα με δυνατότητα επέκτασης.
Οι μαθητές/τριες:
Να προσδιορίζουν τις σοβαρές ευθύνες προσώπων και φορέων στην πρόληψη αποφυγής τροχαίων ατυχημάτων.
Να δραματοποιούν τις απόψεις τους.
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Το θέμα της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι η παρουσίαση μιας «ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής», ως δρώμενο, στην οποία δημοσιογράφοι και καλεσμένοι/ες θα συζητήσουν για την αναγκαιότητα ένταξης της εκπαίδευσης οδικής ασφάλειας στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα. Αφορμή ένα τροχαίο ατύχημα κοντά σε σχολική μονάδα με ελαφρά τραυματισμένη μια μαθήτρια.
Ομάδες: Δημοσιογράφοι – παρουσιαστές, Εκπαιδευτικοί, Γονείς, Μαθητές/τριες, Τροχονόμος.
Κατά τη διάρκεια αναχώρησης των παιδιών από το σχολείο για το σπίτι συμβαίνει ένα τροχαίο ατύχημα κατά το οποίο μια μαθήτρια παρασύρθηκε από όχημα, δίπλα στην κεντρική διάβαση πεζών του σχολείου. Η μαθήτρια έχει χτυπήσει ελαφρά (μώλωπες), αλλά οι γονείς της αγανακτισμένοι ζητούν την ανάληψη ευθυνών από τη Διεύθυνση και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου. Επειδή οι απαντήσεις δεν τους ικανοποιούν, γνωστοποιούν το γεγονός στα Μ.Μ.Ε. της πόλης και δίνεται η αφορμή για το στήσιμο μιας τηλεοπτικής εκπομπής με θέμα την ανάγκη ένταξης της Κυκλοφοριακής Αγωγής στην Εκπαίδευση και την ανάληψη των ευθυνών. Στη συζήτηση προτείνεται να συμμετέχουν εκτός από τον/την παρουσιαστή, εκπρόσωποι γονέων, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωπος της Τροχαίας και μαθητής/τρια με καλυμμένο πρόσωπο.
Πολιτική απορρήτου | Όροι χρήσης | Eπικοινωνία και Υποστήριξη