Οι μαθητικές εκλογές πλησιάζουν. Γνωρίζουμε τη σημασία τους; Ποιο ρόλο μπορούν να παίξουν οι μαθητικές κοινότητες; Ποιες είναι οι ανάγκες του σχολείου μας; Πώς είναι τα «ιδανικά» πρόσωπα, που θα μας ενεργοποιήσουν, ώστε να επιλύσουμε τα προβλήματα; Οι μαθητές/τριες ασκούνται στη δημοκρατική διαδικασία και στη συμμετοχή τους στα κοινά, μελετούν τη νομοθεσία και προτείνουν λύσεις για τα προβλήματα που τους αφορούν άμεσα. Σκοπός είναι να ασκηθούν στη συμμετοχικότητα, στην υπευθυνότητα, στην αποδοχή και στην επεξεργασία διαφορετικών απόψεων, στην επίλυση των εντάσεων, στην ανάληψη ευθυνών και στη δημοκρατική λήψη αποφάσεων, εφόδια και για την ενήλικη ζωή τους αργότερα σαν πολίτες. Η διδακτική προσέγγιση που χρησιμοποιείται είναι η καθοδηγούμενη διερευνητική μέθοδος (inquiry-based learning). Οι μαθητές/τριες διατυπώνουν ερωτήματα, κάνουν υποθέσεις, αναζητούν πληροφορίες, ελέγχουν την ορθότητα ή μη των υποθέσεών τους, διατυπώνουν εναλλακτικές απαντήσεις, οδηγούνται σε συμπεράσματα και παρουσιάζουν τα πορίσματά τους, αναπτύσσοντας δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας, κριτικής σκέψης και καλλιεργώντας συνείδηση ενεργού πολίτη. Οι γενικοί στόχοι του προγράμματος είναι οι μαθητές/τριες να αντιληφθούν ποια είναι τα στοιχεία που συνιστούν μια κοινότητα ανθρώπων, να αναλύουν κριτικά το περιβάλλον τους εντοπίζοντας προβλήματα που χρήζουν επίλυσης και να αντιληφθούν την έννοια και τη σημασία της αντιπροσώπευσης.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες θα είναι σε θέση:
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Οι μαθητές/τριες :
1/ Συστήνονται προφορικά, συμπληρώνοντας τις εξής φράσεις:
– Με λένε …
– Το σχολείο μου είναι …
– Το τμήμα μου είναι …
– Αυτό που μου αρέσει στο σχολείο μου είναι …
– Αυτό που θα ήθελα να αλλάξει στο σχολείο μου είναι …
Όσα αρέσουν ή δεν αρέσουν στους/στις μαθητές/τριες καταγράφονται στον πίνακα σε διαφορετικές στήλες (10΄).
2/ Χωρίζονται σε ομάδες και συζητούμε για τις επερχόμενες μαθητικές εκλογές:
– ποιος είναι ο ρόλος των μαθητικών κοινοτήτων,
– πόσο σημαντικές θεωρούμε τις μαθητικές εκλογές,
– γιατί τις θεωρούμε ή δεν τις θεωρούμε σημαντικές,
– ποια είναι η εμπειρία μας από προηγούμενες εκλογές,
– τι νομίζουμε ότι πρέπει να αλλάξει,
– πώς μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε, ώστε να αλλάξει.
Σημαντικό είναι να ακουστούν οι απόψεις όλων (15΄).
Κατόπιν, κάθε ομάδα παρουσιάζει τα συμπεράσματά της στην Ολομέλεια (15΄).
3/ Συνθέτουν τα συμπεράσματά τους (3΄).
4/Διαθέτουν (2΄) για να σκεφτούν τι έμαθαν ως τώρα για την κοινότητά τους και για τη ζωή τους μέσα σ’ αυτήν
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες θα είναι σε θέση:
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Οι μαθητές/τριες:
1/ Χωρίζονται σε ομάδες.
Οι ομάδες μελετούν τον κανονισμό των μαθητικών κοινοτήτων: ΥΑ 23613/6/Γ2/4094/1986 – ΦΕΚ619/Β/25-9-1986. Διαθέσιμο εδώ:
https://www.e-nomothesia.gr/kat-ekpaideuse/ya-236136-g2-4094-1986.html
Κάθε ομάδα μελετά διαφορετικά άρθρα. Συγκεκριμένα:
Η 1η ομάδα τα άρθρα 1 & 2.
Η 2η ομάδα το άρθρο 3, παρ. 1-13.
Η 3η ομάδα το άρθρο 3, παρ. 14-20.
Η 4η ομάδα το άρθρο 3, παρ. 21-29.
Η 5η ομάδα το άρθρο 3, παρ. 30-40.
Η 3η ομάδα τα άρθρα 4, 5, 6 & 7.
Οι ομάδες προσπαθούν να φωτίσουν συγκεκριμένα σημεία της ΥΑ και να τα ερμηνεύσουν (π.χ., «Η δομή και ο τρόπος λειτουργίας του σχολείου αντανακλά την κοινωνική συνείδηση, αλλά και καθορίζει την αντίληψη που παρέχεται στα παιδιά για τη ζωή και την κοινωνία», «η λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων πρέπει να συμβάλλει στη διαφύλαξη και βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στη συστηματική μετάδοση της ουσιαστικής γνώσης», «Οι μαθητές είναι μόνοι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων» κ.λπ. (15΄).
Κατόπιν, κάθε ομάδα παρουσιάζει τα ευρήματα, μαζί με τα σχόλιά της, στην Ολομέλεια (15΄).
2/ Αναρτούν τον κανονισμό των μαθητικών κοινοτήτων στην τάξη τους, έχοντας υπογραμμίσει τα βασικά του σημεία (5΄).
3/ Συνθέτουν τα συμπεράσματά τους, συζητώντας εάν ο κανονισμός εφαρμόζεται στην πράξη στο δικό τους σχολείο και αρχίζουν να προβληματίζονται για τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν (10΄).
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες θα είναι σε θέση:
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Οι μαθητές/τριες:
1/ Χωρίζονται σε ομάδες. Κάθε ομάδα αναλαμβάνει να συμβάλει στη SWOT ανάλυση για το σχολείο μας (σχετικά στις Οδηγίες Εκπαιδευτικού). Οι ομάδες χωρίζονται με βάση τα γράμματα του SWOT (4 ομάδες: δυνατά σημεία, αδυναμίες, ευκαιρίες, απειλές) και ερευνούν τα εξής ενδεικτικά πεδία:
– Διδασκαλία και μάθηση.
– Κτιριακές ανάγκες.
– Υποδομές και εξοπλισμός.
– Ανθρώπινες σχέσεις.
– Εκδηλώσεις και εξωστρέφεια.
2/ Συμπληρώνεται ο πίνακας στο Φύλλο Εργασίας. Σημειώνεται ότι η αποσαφήνιση από τον/την εκπαιδευτικό για το τι είναι και πώς διενεργείται η SWOT ανάλυση, καθώς και όλη η προετοιμασία για τη συμπλήρωση του πίνακα πρέπει να έχει προηγηθεί (μπορεί να γίνει εκτός των ωρών του εργαστηρίου μέσω πλατφόρμας ασύγχρονης εκπαίδευσης ή σε συνεργασία άλλον/η εκπαιδευτικό στο μάθημά π.χ. της Γλωσσικής Διδασκαλίας).
3/ Στην τάξη γίνεται σχολιασμός και συζήτηση του πίνακα, η οποία εστιάζει σε εκείνα τα στοιχεία που εξαρτώνται κυρίως από τη δική μας μέριμνα: μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιους/ες συμμαθητές/τριές μας να βελτιωθούν στα μαθήματα; μπορούμε να συμβάλουμε στον καλλωπισμό του σχολείου μας; μπορούμε να βοηθήσουμε στη συντήρηση υποδομών και εξοπλισμού; μπορούμε να συμβάλουμε στην εξομάλυνση των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ κάποιων συμμαθητών/τριών μας; μπορούμε να προτείνουμε κάποιες δράσεις που θα επιτρέψουν στο σχολείο μας να αποκτήσει μεγαλύτερη δημοσιότητα; (40΄).
4/ Συνθέτουν τα συμπεράσματά μας (5΄).
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες θα είναι σε θέση:
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Οι μαθητές/τριες:
1/ Με την τεχνική της ιδεοθύελλας (καταιγισμός ιδεών,) εκφράζουν τις πρώτες σκέψεις τους για τα χαρακτηριστικά του ηγέτη στο σχολικό περιβάλλον. Οι σκέψεις τους καταγράφονται και ομαδοποιούνται (5΄).
2/ Παρακολουθούν βίντεο (τίτλος «Μαθητικές κοινότητες και ψηφιακές εκλογές», σχετικά στις Οδηγίες Εκπαιδευτικού) στο οποίο υποψήφιοι/ες σε μαθητικές εκλογές εξηγούν το όραμά τους (3΄).
3/ Χωρίζονται σε ομάδες. Κρατούν σημειώσεις και συζητούν τα θέματα του Φύλλου Εργασίας που τους έχει δοθεί (12΄).
4/ Παρουσιάζουν τις απόψεις τους στην Ολομέλεια (10΄).
5/ Σε Ολομέλεια επανέρχονται στη δική τους καταγραφή για τα χαρακτηριστικά του ηγέτη στο σχολικό περιβάλλον. Με τα δεδομένα που συλλέγουν καταλήγουν με συζήτηση στα χαρακτηριστικά του «ιδανικού» υποψήφιου ηγέτη, αξιολογώντας εμμέσως τα κριτήριά τους στην επιλογή: μήπως επιλέγουμε τυχαία, με προχειρότητα, με επιπολαιότητα; (10΄). Η συζήτηση μπορεί να γενικευτεί (επιλογές προσώπων στον δημόσιο βίο κ.λπ.).
6/ Συνθέτουν τα συμπεράσματά τους (5΄).
7/ Αναλαμβάνουν (οι καλλιτέχνες της τάξης!) να ετοιμάσουν σε εξωσχολικό χρόνο έναν χάρτινο πίνακα με τα χαρακτηριστικά του «ιδανικού» υποψήφιου ηγέτη, τον οποίο θα κρεμάσουν στον τοίχο της τάξης μας.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες θα είναι σε θέση:
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Οι μαθητές/τριες:
1/ Χωρίζονται σε ομάδες, των οποίων αποστολή είναι να υποστηρίξουν έναν/μία υποψήφιο/α (σύμβουλοι επικοινωνίας) στις επερχόμενες μαθητικές εκλογές και να σχεδιάσει τη στρατηγική του. Ενδεικτικά:
– Η 1η ομάδα θα τον/την βοηθήσει να καταρτίσει τις προεκλογικές του/της δεσμεύσεις (τι θα επιδιώξει να επιτύχει εφόσον εκλεγεί. ποιες αδυναμίες του σχολείου θα προσπαθήσει να βελτιώσει. ποιες προκλήσεις θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί κ.λπ.).
– Η 2η ομάδα θα τον/την βοηθήσει να δημιουργήσει την αφίσα της προεκλογικής του/της εκστρατείας.
– Η 3η ομάδα να επιλέξει τα συνθήματα της προεκλογικής του/της εκστρατείας.
– Η 4η ομάδα θα του/της υποδείξει τρόπους αξιοποίησης των ψηφιακών μέσων για την προεκλογική του/της εκστρατεία.
Κάθε ομάδα θα αξιοποιήσει είτε δεδομένα από την έρευνα στα προηγούμενα εργαστήρια (π.χ., η 1η ομάδα τη SWOT ανάλυση) είτε δεδομένα που θα αναζητήσει στο διαδίκτυο: η 2η ομάδα θα αναζητήσει προεκλογικές αφίσες, θα τις αναλύσει και θα προτείνει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η αφίσα, η 3η ομάδα θα αναζητήσει προεκλογικά συνθήματα, θα τα αναλύσει και θα προτείνει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το προεκλογικό σύνθημα, η 4η ομάδα θα προβληματιστεί για το ποια ψηφιακά μέσα μπορεί να αξιοποιήσει, θα τα συγκρίνει και θα προτείνει τα καταλληλότερα (20΄).
Οι προτάσεις θα παρουσιαστούν στην Ολομέλεια, συνοδευόμενες από επεξηγήσεις (25΄).
2/ Εάν οι ομάδες το επιθυμούν, μπορούν να ετοιμάσουν το προτεινόμενο υλικό (με εργασία στο σπίτι ή σε συνεργασία με τον/την εκπαιδευτικό στο πλαίσιο του μαθήματος των Καλλιτεχνικών), το οποίο στη συνέχεια θα εκτεθεί στην τάξη.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες θα είναι σε θέση:
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Οι μαθητές/τριες:
1/ Οργανώνουν ένα debate υποψηφίων. Δύο συμμαθητές/τριές τους θα παίξουν τον ρόλο των υποψηφίων στις μαθητικές εκλογές. Καθένας/μία θα πλαισιώνεται από την ομάδα των συμβούλων του, αυτών που θα τον βοηθήσουν να προετοιμάσει τον λόγο και την παρουσία του/της. Μια άλλη ομάδα θα είναι η ομάδα των κριτών και ένας/μία συμμαθητής/τριά τους θα συντονίζει τη συζήτηση (δημοσιογράφος).
2/ Διεξάγουν το debate και οι κριτές επιλέγουν τον/τη νικητή/τρια.
3/ Συνθέτουν τα συμπεράσματά μας για τον τρόπο με τον οποίο ο/η υποψήφιος θα κερδίσει το ακροατήριο.
Προηγείται η προετοιμασία των υποψηφίων από τις ομάδες τους, (η οποία μπορεί να γίνει εκτός των ωρών του εργαστηρίου μέσω μιας πλατφόρμας ασύγχρονης εκπαίδευσης) ή και στη διάρκεια κάποιου άλλου σχετικού γνωστικού αντικειμένου σε συνεργασία με άλλον/η εκπαιδευτικό (Γλωσσική Διδασκαλία). Η προετοιμασία θα περιλαμβάνει τόσο τον λόγο του/της υποψήφιου/ας, όσο και τον τρόπο παρουσίας του και την εκφορά του λόγου. Εάν συμφωνηθεί ο/η συντονιστής/τρια της συζήτησης ή οι κριτές να έχουν το δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων, τότε οι υποψήφιοι/ες πρέπει να προετοιμαστούν και γι’ αυτό. Το ίδιο προετοιμασμένοι/ες πρέπει να είναι και όσοι/ες θα διατυπώσουν ερωτήματα. Είναι σημαντικό η προετοιμασία να στηριχτεί και οι ερωτήσεις να αναφέρονται σε θέματα που ήδη έχουν θιγεί στα προηγούμενα εργαστήρια (π.χ., τι σκέφτεσαι να κάνεις για τον εξωραϊσμό του προαυλίου; πώς θα συμβάλεις στη βελτίωση των σχέσεων μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών;). Προετοιμάζουν τον/την υποψήφιο/α και για τα δύσκολα: αναπάντεχες ερωτήσεις, εκπλήξεις κ.λπ..
Χρόνος διάρκειας: 45΄
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες θα είναι σε θέση:
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Οι μαθητές/τριες:
1/ Με συντομία (υπό μορφή bullets) καταγράφουν ατομικά τις δραστηριότητες του προγράμματος που θεωρούν σημαντικές και τους άρεσαν ιδιαιτέρως (5΄).
2/ Με συντομία (υπό μορφή bullets) καταγράφουν όσα έμαθαν από το πρόγραμμα (5΄).
3/ Αξιολογούν από το 1-3 τη δική τους συνεισφορά στο πρόγραμμα (5΄):
– Υλοποιήσαμε όλες τις υποχρεώσεις μας;
– Ήμαστε συνεργάσιμοι/ες στο πλαίσιο των ομάδων μας;
– Προσφέραμε νέες ιδέες;
– Συμμετείχαμε στη συζήτηση;
– Συμπεριφερθήκαμε με ευγένεια στους/στις άλλους/ες;
– Αναθεωρήσαμε κάποιες από τις αρχικές απόψεις μας;
4/ Αξιολογούμε από το 1-3 τη λειτουργία των ομάδων (5΄):
– Ολοκληρώθηκαν οι αποστολές που μας ανατέθηκαν;
– Ήταν το κλίμα υποστηρικτικό;
– Ακούστηκαν και αξιοποιήθηκαν οι απόψεις όλων;
– Έγινε η ανάθεση των εργασιών εντός της ομάδας με βάση τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα των μελών της;
5/ Με συντομία (υπό μορφή bullets) καταγράφουμε τις δυσκολίες και τις λύσεις που βρήκαμε για να τις αντιμετωπίσουμε (5΄)
6/ Γράφουν καθένας/μία, μέσα σε έναν μεγάλο κύκλο, στον πίνακα, μία λέξη ή φράση που κατά τη γνώμη τους χαρακτηρίζει το πρόγραμμα (5΄).
7/ Συζητούν ελεύθερα για το πρόγραμμα και για τα επόμενα σχέδιά μας (15΄).
Πολιτική απορρήτου | Όροι χρήσης | Eπικοινωνία και Υποστήριξη