Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν την Οδική Ασφάλεια μέσα από το πρίσμα της κοινωνικής πολιτειότητας και ειδικότερα εντός του πλαισίου της τοπικής κοινότητας. Θα διερευνηθούν οι διαστάσεις της Οδικής Ασφάλειας με άξονα τον ενεργό πολίτη και τη συμβολή της σχολικής κοινότητας στην αυτό – προστασία και ευαισθητοποίηση στην Κυκλοφοριακή Αγωγή. Θα εξεταστούν η μετακίνηση από το σπίτι προς το σχολείο και ζητήματα τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα των μελών της μαθητικής κοινότητας, με απώτερο στόχο την υποβολή των αποτελεσμάτων του προγράμματος στον τοπικό δήμο.
Οι μαθητές/τριες επιδιώκεται να:
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες αναμένεται να:
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Υποδοχή: των μαθητών/τριών στην τάξη με μουσικό κομμάτι (π.χ. Κ. Μακεδόνας: Το ποδήλατο). Έχουμε τοποθετήσει τις καρέκλες σε κύκλο.
Παρουσίαση προγράμματος: σύντομη σύνοψη των επτά (7) εργαστηρίων και οδηγίες προετοιμασίας για το έβδομο (7ο).
Ας ξανασυστηθούμε: ζητάμε από τους/τις μαθητές/τριες να σημειώσουν σε μικρά χαρτάκια που τους έχουμε μοιράσει το μέσο μετακίνησης από και προς το σχολείο. Κατόπιν τα τοποθετούν μέσα σε ένα κουτάκι. Στη συνέχεια όποιος/α επιθυμεί να ξεκινήσει, συστήνεται στην ολομέλεια αναφέροντας (το όνομά του/της) το μέσο μετακίνησης και τη δική του/της εμπειρία από περιστατικά στον δρόμο. Εάν π.χ. έχει συμβεί κάποιο περιστατικό/ατύχημα στη διαδρομή από και προς το σχολείο σε όλη τη μαθητική πορεία. Τα χαρτάκια θα τα συγκεντρώσουμε προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα συννεφόλεξο, το οποίο θα αξιοποιηθεί σε επόμενο στάδιο. Μπορεί να εκτιμηθεί επίσης ποιος είναι ο δημοφιλέστερος τρόπος μετακίνησης των μαθητών/τριών.
Συμβόλαιο ομάδας: μέσα από τη συζήτηση προκύπτει το πλαίσιο συνεργασίας. Σε ένα χαρτί μέτρου σημειώνουμε τις προσδοκίες των μαθητών/τριών και τους κανόνες των συναντήσεων (π.χ. εχεμύθεια, σεβασμός κ.ά.). Το συμβόλαιο το διατηρούμε και το επαναφέρουμε στην τάξη σε κάθε συνάντηση.
Κλείσιμο – αναστοχασμός. Συνοψίζονται τα βασικότερα σημεία του εργαστηρίου. Ρωτάμε την ομάδα να αναφέρει «πώς φεύγει σήμερα από την πρώτη συνάντηση».
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες αναμένεται να:
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Καταιγισμός ιδεών: μοιράζουμε στους/στις μαθητές/τριες post it και ζητάμε να γράψουν αυθόρμητα τι θεωρούν ότι είναι η ασφάλεια στον δρόμο. Κατόπιν τα κολλάνε σε ένα χαρτόνι (το οποίο θα διατηρήσουμε και θα αξιοποιήσουμε στο 7ο εργαστήριο για την αξιολόγηση). Στη συνέχεια τα διαβάζουμε και ακολουθεί συζήτηση.
Προβολή εκπαιδευτικού υλικού ή/και video (σύνδεσμος ν. 2 ή/και 5) ή/και Προσκεκλημένος ομιλητής (δια ζώσης ή διαδικτυακά): από την Ελληνική Αστυνομία/ Πυροσβεστική/ ΕΚΑΒ (διαθεματική προσέγγιση με την Οικιακή Οικονομία).
Ερωτήσεις/συζήτηση.
Αναστοχαστική συζήτηση βασικών εννοιών της ασφάλειας στον δρόμο που αναφέρθηκαν.
Προετοιμασία επόμενου εργαστηρίου:
Προβολή video (σύνδεσμος ν. 3).
Μοιράζουμε το 1ο Φύλλο Εργασίας. Ζητάμε από κάθε μαθητή/τρια να φωτογραφίσει (σε δικό τους χρόνο και με την έγκριση/συνοδεία κηδεμόνα) τα επικίνδυνα σημεία που θα εντοπίσει στο 1ο Φ.Ε.
Προβολή του συννεφόλεξου.
Προετοιμασία δραστηριότητας:
Παραγωγή μικρής ταινίας ή/και αφίσας, τα οποία θα περιλαμβάνουν ενδεικτικά τις φωτογραφίες, τις συνεντεύξεις, τη βιντεοσκόπηση. Ξεκινώντας τον συντονισμό από το δεύτερο εργαστήριο και μέχρι το πέμπτο, προετοιμάζεται προοδευτικά το τμήμα. Διαθεματική προσέγγιση με το μάθημα της Πληροφορικής, της Μουσικής, Νεοελληνικής Γλώσσας.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες αναμένεται να:
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Παρουσίαση των φωτογραφιών. Αρχικά ρωτάμε το τμήμα πώς κύλησε η διαδικασία και τι εντυπώσεις αποκόμισε από τη δραστηριότητα (1ο ΦΕ). Στη συνέχεια γίνεται παρουσίαση των εργασιών των μαθητών/τριών (1ο ΦΕ).
Δημιουργία Ψηφιακού Κολάζ: Δημιουργία κολλάζ με τις φωτογραφίες. (Διαθεματική προσέγγιση με το μάθημα των Καλλιτεχνικών/Πληροφορικής).
Σύνθεση Κειμένου: Ομαδοσυνεργατική Προσέγγιση Χωρίζουμε το τμήμα σε μικρότερες ομάδες των 3-5 ατόμων. Κάθε μέλος της ομάδας συζητά με τα υπόλοιπα μέλη τα αποτελέσματα του 1ου ΦΕ. Στη συνέχεια η ομάδα επεξεργάζεται το 2ο ΦΕ προκειμένου να συνθέσει ένα ενιαίο κείμενο (διαθεματική προσέγγιση με τη Νεοελληνική Γλώσσα). Παρουσίαση στην ολομέλεια των κειμένων (εναλλακτικά η παρουσίαση μπορεί να γίνει με δραματοποίηση/παιχνίδι ρόλων – διαθεματική προσέγγιση με Θεατρική Αγωγή).
Αναστοχασμός: Συζήτηση στην ολομέλεια «τι αποκόμισα από τα ΦΕ», «πως ήταν η συνεργασία στην ομάδα».
Προετοιμασία επόμενου εργαστηρίου:
3ο Φύλλο Εργασίας
Ο/Η μαθητής/τρια θα αναλάβει να πάρει συνέντευξη από κατοίκους της γειτονιάς. Η συνέντευξη θα μπορεί να μαγνητοφωνηθεί ή/και να βιντεοσκοπηθεί (με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων). Αποτυπώνονται στα Φ.Ε. οι απαντήσεις.
Διαδικτυακά: συνέντευξη μέσω ψηφιακής εφαρμογής.
Διαδικτυακά: 1) αποστολή φωτογραφιών & δημιουργία ψηφιακού κολάζ, 2) χωρισμός των μικρών ομάδων σε «δωμάτια», επεξεργασία φύλλων εργασίας
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες αναμένεται να:
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Παρουσίαση των συνεντεύξεων.
Ζητάμε από το τμήμα να φέρει μία πρώτη εντύπωση από τη συνέντευξη. Στη συνέχεια θα δουλέψουν ομαδοσυνεργατικά στις μικρές ομάδες. Συζήτηση στις μικρές ομάδες για τα αποτελέσματα των συνεντεύξεων και συμπλήρωση του 4ου Φύλλου Εργασίας. Παρουσίαση στην ολομέλεια βασικών σημείων των συνεντεύξεων (διαθεματική προσέγγιση με την Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή (ΚΠΑ) και τη Νεοελληνική Γλώσσα).
Συζήτηση επί των αποτελεσμάτων στην ολομέλεια.
Σύνταξη αιτήματος: για συνάντηση με τη δημοτική αρχή. Θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα των φύλλων εργασίας & τις προτάσεις των μαθητών/τριών.
Αναστοχασμός: «πώς νιώσατε όταν παίρνατε συνέντευξη;» «σας δυσκόλεψε κάτι;» «πώς σας φάνηκε η εμπειρία;»
Προαιρετική δημιουργία αφίσας.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες αναμένεται να:
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Δημιουργία μικρής ταινίας
που θα περιλαμβάνει στοιχεία από:
Για την παραγωγή της ταινίας μπορούν να αξιοποιηθούν λογισμικά ελεύθερης χρήσης ή στο φωτόδεντρο-icreate (i-create – Αρχική (minedu.gov.gr) https://i- create.minedu.gov.gr/#sp-seminaria
Προσκαλούμε τους/τις μαθητές/τριες να αυτενεργήσουν και να προτείνουν ιδέες. Διαθεματική προσέγγιση με το μάθημα της Πληροφορικής, της Μουσικής, της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, των Καλλιτεχνικών.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες αναμένεται να:
Συνεργάζονται
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Συνάντηση με δημοτική αρχή:
Κατάθεση του κοινού κειμένου/εγγράφου και παρουσίαση της ταινίας. Οι μαθητές/τριες διατυπώνουν τα ερωτήματά τους,
Αναστοχασμός:
Συζήτηση στην τάξη για την εξέλιξη της συνάντησης και τα αποτελέσματα αυτής.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες αναμένεται να:
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Επαναλαμβάνουμε τη δραστηριότητα του 2ου εργαστηρίου:
Καταιγισμός ιδεών: μοιράζουμε στους/στις μαθητές/τριες post it και ζητάμε να γράψουν αυθόρμητα τι θεωρούν ότι είναι η ασφάλεια στον δρόμο. Κατόπιν τα κολλάνε σε χαρτόνι. Στη συνέχεια τα διαβάζουμε. Έπειτα τοποθετούμε δίπλα και το χαρτόνι από το 2ο εργαστήριο και ακολουθεί συζήτηση.
Αναστοχαστική συζήτηση: τι διαφορές εντοπίζουμε σε σχέση με τις πρώτες απαντήσεις.
Αξιολόγηση/αναστοχασμός
Διατρέχουμε αναστοχαστικά όλη την πορεία του προγράμματος. Γίνεται μία ιστορική αναδρομή των εργαστηρίων ξεκινώντας από το πρώτο. Ακολουθεί η συνοπτική αναφορά στα υπόλοιπα. Απευθύνονται στους/στις μαθητές/τριες αναστοχαστικές ερωτήσεις, π.χ. «πώς σας φάνηκαν τα εργαστήρια;», «μάθατε/ακούσατε κάτι καινούριο;», «τι σας εντυπωσίασε περισσότερο».
Συμπλήρωση των Φύλλων:
Πολιτική απορρήτου | Όροι χρήσης | Eπικοινωνία και Υποστήριξη