Σκοπός του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών/τριών της Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, με τα μουσεία, η κατανόηση της μεγάλης παιδαγωγικής τους αξίας, εστιασμένης στο περιεχόμενο και στους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης, όπως αυτοί αποτυπώνονται στα Προγράμματα Σπουδών (Π.Σ.) της Δ΄ Δημοτικού και η καλλιέργεια δεξιοτήτων μάθησης, ζωής και νου μέσα από έναν συμμετοχικό διαθεματικό, διεπιστημονικό και ερευνητικό τρόπο μάθησης.
Στόχοι του προγράμματος:
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/ τριες αναμένεται:
• Να αναλύσουν τις παραμέτρους του θέματος
• Να αναγνωρίζουν τα είδη των μουσείων και το περιεχόμενό τους
• Να συνδέουν είδη μουσείων με τις διαστάσεις της Αειφόρου Ανάπτυξης
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
1. Μοιράζεται στους μαθητές/τριες το Φύλλο Εργασίας (ΦΕ1_ΕΔ1), ζητείται να κινηθούν στην αίθουσα και, σε 5΄- 7΄, να εντοπίσουν και να αντιστοιχίσουν όσο περισσότερους/ες συμμαθητές/τριές τους με τα ερωτήματα.
2. Στον κύκλο συζήτησης, λέει ο καθένας/μία τι βρήκε, μέσα από αλληλοσυμπληρώσεις εντοπίζονται οι ομοιότητες και, με βάση αυτές, χωρίζονται οι ομάδες (4 – 5 ατόμων).
3. Κάθε ομάδα συζητά τους κανόνες που διασφαλίζουν μια καλή συνεργασία, επιλέγει τους 2 πιο σημαντικούς και τους ανακοινώνει στην Ολομέλεια.
4. Μετά από συζήτηση, αποφασίζονται οι τελικοί κανόνες (έως 10) και μια ομάδα αναλαμβάνει να τους μεταφέρει στο χαρτί του μέτρου και να τους αναρτήσει στην τάξη.
5. Οι μαθητές/τριες εντοπίζουν τη λέξη που επαναλαμβάνεται στο Φύλλο Εργασίας 1, προκύπτει ότι το θέμα του προγράμματος έχει σχέση με τα Μουσεία και ο/η εκπαιδευτικός κάνει τη σύνδεση με Φυσικό Περιβάλλον, Κοινωνική Οργάνωση και Οικονομική ζωή (πυλώνες της Αειφόρου Ανάπτυξης).
6. Με τη μέθοδο της Ιδεοθύελλας, οι μαθητές/τριες, συμπληρώνουν τα επί μέρους στοιχεία της κάθε διάστασης σε 3 ταμπλό, ένα για καθεμιά.
7. Μοιράζεται ο Θεματικός Κατάλογος Μουσείων και Συλλογών της χώρας (Εποπτικό Υλικό 1).
8. Ακολουθεί σύντομη συζήτηση και αντιστοίχιση της κάθε θεματικής με τα στοιχεία των τριών διαστάσεων της Αειφόρου Ανάπτυξης.
Potfolio: Φύλλο Εργασίας, Εποπτικό Υλικό, Σημειώσεις: τι έμαθα σήμερα
Διάρκεια Εργαστηρίου 2 διδακτικές ώρες
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/ τριες αναμένεται:
• να συμπεριφέρονται «σωστά» κατά την επίσκεψή τους σε κάποιο μουσείο,
• να αντιληφθούν τα εκπαιδευτικά στάδια μιας επίσκεψης σε Μουσείο.
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Ο/η εκπαιδευτικός προβάλλει το Εποπτικό Υλικό 2.1 και γίνεται συζήτηση στον κύκλο για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε κατά την επίσκεψή μας σε ένα Μουσείο ή άλλον χώρο τέχνης.
1. Κατασκευάζουν το ταμπλό της σωστής συμπεριφοράς στο Μουσείο.
2. Στη συνέχεια προβάλλεται το Εποπτικό Υλικό 2.2, η εικονική περιήγηση από το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Σε ποια θεματική κατηγορία ανήκει; Με ποια έννοια της Αειφόρου Ανάπτυξης ταιριάζει;)
3. Οι μαθητές/τριες θυμούνται τα στοιχεία «σωστής» συμπεριφοράς και συζητούν για τον ρόλο που έχουν τα επεξηγηματικά ταμπελάκια δίπλα από τα εκθέματα. Επιλέγεται το Ισόγειο του εικονικού Μουσείου και οι μαθητές/τριες, σε ομάδες, ετοιμάζουν την επίσκεψή τους.
Ενδεικτικά: Πριν: Ιστοσελίδα Μουσείου, η ιστορία του, τα εκθέματά του, αίθουσα επίσκεψης, τι πρόκειται να κάνουμε, με ποιο μάθημα συνδέεται, ώρες και μέρες λειτουργίας, πρόσβαση κ.ά.. Κατά τη διάρκεια: Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα/ ακούμε με προσοχή τον/ την ξεναγό, σημειώσεις, ερωτήσεις Μετά: σχετικές δραστηριότητες στην τάξη (Φύλλα Εργασίας, εικαστικές απεικονίσεις, εντυπώσεις, δημιουργία πληροφοριακού εντύπου κ.ά.).
Potfolio: Σημειώσεις: τι έμαθα σήμερα, επιλέγω έναν κανόνα συμπεριφοράς και τον ζωγραφίζω ή τον αποδίδω όπως αλλιώς θέλω!
Διάρκεια Εργαστηρίου 2 διδακτικές ώρες
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/ τριες αναμένεται:
• να μάθουν περισσότερα για τη φύση και το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας και του τόπου τους,
• να αποκτήσουν την εμπειρία μιας επίσκεψης στο πεδίο σε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
1. Σε όλη την Ελλάδα αλλά και στον κόσμο υπάρχουν πολλά Μουσεία Φυσικής Ιστορίας (Σε ποια θεματική κατηγορία ανήκουν; Με ποια έννοια της Αειφόρου Ανάπτυξης ταιριάζουν;). Ο/η εκπαιδευτικός μπορεί να προσαρμόσει αυτό το Εργαστήρι με επίκεντρο το πιο κοντινό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο σχολείο που διδάσκει (Εποπτικό υλικό 3.1). Εδώ, προτείνεται, ενδεικτικά, να παρακολουθήσουν οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ψηφιακό μονοπάτι: Τα ζώα και τα φυτά προσαρμόζονται στο περιβάλλον».
2. Στην ιστοσελίδα του Μουσείου/ προγράμματος (Εποπτικό υλικό 3.2) υπάρχει πλούσιο υλικό για τον/την εκπαιδευτικό και για τους/τις μαθητές/τριες που μπορεί να καλύψει όλα τα εκπαιδευτικά στάδια της επίσκεψης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί- στην ανάγκη- και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
3. Δεν ξεχνώ το πριν και το μετά της επίσκεψής μου στο Μουσείο.
Portfolio: Εργασίες από το Μουσείο, σημειώσεις: οι εντυπώσεις μου!
Διάρκεια Εργαστηρίου 2 διδακτικές ώρες
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/ τριες αναμένεται:
• να κατανοήσουν τους κανόνες σωστής οδικής συμπεριφοράς
• να αναπτύξουν δεξιότητες ασφαλούς μετακίνησης, αντίληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων του δρόμου.
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
1. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας έχουν δημιουργηθεί Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής που ο/η εκπαιδευτικός μπορεί, εναλλακτικά, να επιλέξει και να προσαρμόσει το 4ο Εργαστήριο. Το Ι.Ο.ΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» διαθέτει μια Κινητή Μονάδα Οδικής Ασφάλειας, για να καλυφθούν οι ανάγκες σχολείων σε περιοχές όπου η ενημέρωση με βιωματικό τρόπο είναι δύσκολη (Εποπτικό Υλικό 4.1)
2. Ενδεικτικά, προτείνονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου για το Δημοτικό (Σε ποια θεματική κατηγορία ανήκει; Με ποια έννοια της Αειφόρου Ανάπτυξης ταιριάζει;). π.χ. «STEM & Οδική Ασφάλεια» (Ιστοσελίδα Μουσείου, Εποπτικό Υλικό 4. 2).
3. Υλικό για το σπίτι (αξιοποίηση στην τάξη και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση).
Επέκταση:
Ιστοσελίδα Γυμνασίου Νέας Καλλίστης, “ΑμεΑ & Κυκλοφοριακή Αγωγή” (2017-2018) (Εποπτικό Υλικό 4.3).
Portfolio: Κανόνες οδικής Συμπεριφοράς – τι έμαθα!
Διάρκεια Εργαστηρίου 2 διδακτικές ώρες
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/ τριες αναμένεται:
• να κατανοήσουν τη συμβολή της ελιάς και του λαδιού στην οικονομία και στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων (θρησκεία, ήθη και έθιμα),
• να δημιουργήσουν το δική τους μουσειοσκευή με βάση και τους τρεις πυλώνες της Αειφόρου Ανάπτυξης (Φυσικό Περιβάλλον- Κοινωνία- Οικονομική ζωή).
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
1. Οι μαθητές/τριες φτιάχνουν τη δική τους «σχολειοσκευή!» με θέμα την Ελιά! Αφού δουν το φιλμάκι για τις Μουσειοσκευές (Εποπτικό Υλικό 5.1, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε ποια θεματική κατηγορία ανήκει; Με ποια έννοια της Αειφόρου Ανάπτυξης ταιριάζει;), συζητούν για το τι είναι μια Μουσειοσκευή, πού χρησιμεύει και τι μπορεί να περιέχει.
2. Ορίζουν τα περιεχόμενα μιας Σχολειοσκευής για την ελιά και το λάδι (Ιδεοθύελλα).
3. Αντλούν πληροφορίες από τα Π.Σ. Γλώσσας, ΜτΠ & Ιστορίας, το διαδίκτυο, την περιοχή τους, Μουσεία Ελιάς και Λαδιού στη χώρα (Εποπτικό Υλικό 5.2).
4. Η κάθε ομάδα αναλαμβάνει μια θεματική (Φύλλο Εργασίας ΦΕ5) και συλλέγει τα στοιχεία για το «βαλιτσάκι» της τάξης.
5. Εναλλακτική Πρόταση: Το εργαστήριο προτείνεται να γίνει σε συνεργασία με τους/τις εκπαιδευτικούς Καλλιτεχνικών Μαθημάτων (Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή και Μουσική), Πληροφορικής και Φυσικής Αγωγής (διατροφή) και το περιεχόμενο της Μουσειοσκευής να αποδοθεί έντυπα και ψηφιακά (κείμενα, φωτογραφίες, αφίσες, ταμπλό, CD, padlet, bookcreator κ.ά., Εποπτικό Υλικό 5.3).
Επέκταση:
Σκέφτομαι και αποφασίζω τη μορφή Σχολειοσκευής, της δίνω ένα όνομα!
Φυτεύουμε μια ελιά στην αυλή του σχολείου μας!
Portfolio: Φύλλο Εργασίας
Διάρκεια Εργαστηρίου 2 διδακτικές ώρες
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/ τριες αναμένεται:
• να γνωρίσουν την Ιστορία του τόπου τους,
• να συνειδητοποιήσουν τη σημασία που έχει για τον κάθε άνθρωπο η πολιτιστική του κληρονομιά,
• να δουν τον τόπο τους ως το αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης φύσης- κοινωνίας και οικονομικής δραστηριότητας.
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
1. Οι μαθητές/τριες ερευνούν τον τόπο τους, σε ομάδες: Γεωγραφία, Ιστορία/ τόποι και μνημεία, Καθημερινή ζωή, Επαγγελματική ενασχόληση των κατοίκων, Θρησκευτική ζωή.
2. Εντοπίζουν τα Τοπικά Μουσεία (αν υπάρχουν) και συλλέγουν στοιχεία για τα εκθέματά τους.
3. Μπορούν να επισκεφτούν κάποιο από αυτά.
4. Κατόπιν, στον κύκλο συζήτησης (ιδεοθύελλα) συζητούν την πιθανότητα να δημιουργήσουν ένα Μουσείο στο σχολείο τους που να «ταιριάζει» με την ιστορία του τόπου τους.
5. Επιλέγουν θέμα, θεματική κατηγορία και, σύμφωνα με τις 5 λειτουργίες των Μουσείων (Συλλογή, Συντήρηση, Έρευνα, Έκθεση και Ερμηνεία) αποφασίζουν για το τι θα συλλέξουν, πώς και πού θα το εκθέσουν, με ποιες πληροφορίες (ταμπελάκια) θα εξηγούν τα εκθέματα κ.ά.
6. Το μουσείο μπορεί να είναι εικονικό (Εποπτικό Υλικό 6) ή πραγματικό. Στη δεύτερη περίπτωση οι μαθητές/τριες θα πρέπει να επιλέξουν και τα άτομα ή τους φορείς που θα συνεργαστούν.
7. Εναλλακτική πρόταση: Το εργαστήριο μπορεί να ενταχθεί στον γενικότερο προγραμματισμό του σχολείου και να γίνει με τη συνεργασία πολλών εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων.
Διάρκεια Εργαστηρίου 2 διδακτικές ώρες
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/ τριες αναμένεται:
• να αποτυπώσουν με διαφορετικούς τρόπους γνώσεις και δεξιότητες του συγκεκριμένου προγράμματος.
• να αξιολογήσουν την εμπειρία τους (γνωστικά και συναισθηματικά).
• να αποφασίσουν/ οργανώσουν τη διάχυση του προγράμματος.
Δραστηριότητες – (ενδεικτικές)
Με το εργαστήριο 7 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα: Μουσεία και Αειφόρος Ανάπτυξη. Οι προτεινόμενες δραστηριότητες στοχεύουν
(α) στην αξιολόγηση του προγράμματος και
(β) στην οργάνωση διάχυσής του.
1. Για την αξιολόγηση του προγράμματος η τάξη ετοιμάζεται να φτιάξει το Εφημεριδάκι της, επιλέγοντας τον τίτλο από το πρόγραμμα (Ιδεοθύελλα, κύκλος συζήτησης) με όσα έμαθε και βίωσε κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
2. Οι μαθητές/τριες αντλούν το υλικό τους από τις δραστηριότητες των εργαστηρίων, το portfolio τους και τη δημιουργικότητά τους και προτείνουν, ατομικά, την εργασία που θα ήθελαν να περιέχεται στην εφημερίδα με το όνομά τους (μπορεί να είναι κείμενο, εικόνα, ποιηματάκι, πρόταση/ πληροφορίες για κάποιο μουσείο κλπ.).
3. Ανά ομάδα φτιάχνουν τις σελίδες τους (κολλάζ), σε χαρτί Α3 (ένα για κάθε ομάδα). Όταν ολοκληρώσουν τα παραδίδουν στον/στην εκπαιδευτικό για να κάνει την τελική σύνθεση. Το τελικό αποτέλεσμα αναπαράγεται και μοιράζεται σε όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες.
4. Κατόπιν ο/η εκπαιδευτικός τους μοιράζει το Φύλλο Εργασίας 7, με σκοπό την ατομική τους αξιολόγηση.
5. Σχετικά με τη διάχυση του προγράμματος έχουν ήδη ετοιμάσει τη σχολειοσκευή τους, οπότε μπορούν να τη δείξουν στις άλλες τάξεις. Η δημιουργία του Μουσείου της τάξης ή του σχολείου συντελεί στη διάχυση και βιωσιμότητα του προγράμματος.
6. Εναλλακτική Πρόταση: Στη δημιουργία της Εφημερίδας μπορούν να συμβάλλουν διάφορες ειδικότητες εκπαιδευτικών.
Portfolio: Εφημερίδα, Φύλλο Εργασίας
Διάρκεια Εργαστηρίου 2 διδακτικές ώρες
Πολιτική απορρήτου | Όροι χρήσης | Eπικοινωνία και Υποστήριξη