Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Ζω καλύτερα - Ευ Ζην
  • ΥΓΕΙΑ: Διατροφή- Αυτομέριμνα, Οδική Ασφάλεια

Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης Προγράμματος Δράσης

Αριθμός Εργαστηρίων:

7

Αριθμός Διδακτικών Ωρών:

7

Ομάδα Διατροφής: Προσεγγίζοντας τη Διατροφή Μέσα από την Παράδοση και την Τέχνη

Λέξεις που προσδιορίζουν το πρόγραμμα

Δεξιότητες Στόχευσης

Δεξιότητες Διαμεσολάβησης και Κοινωνικής Ενσυναίσθησης
  • διαμεσολάβηση
  • ενσυναίσθηση και ευαισθησία
  • επίλυση συγκρούσεων
  • πολιτειότητα
Δεξιότητες Κοινωνικής Ζωής
  • ανθεκτικότητα
  • αυτομέριμνα
  • ενσυναίσθηση
  • ευαισθησία
  • κοινωνική
  • πολιτειότητα
  • προσαρμοστικότητα
  • υπευθυνότητα
Δεξιότητες Μάθησης του 21ου αιώνα 4cs
  • δημιουργικότητα
  • επικοινωνία
  • κριτική σκέψη
  • συνεργασία

Σύντομη περιγραφή

Σκοπός του παρόντος προγράμματος είναι η καλλιέργεια δεξιοτήτων μάθησης όπως η κριτική σκέψη, η συνεργασία, η επικοινωνία και η δημιουργικότητα, δεξιοτήτων κοινωνικής ζωής όπως η αυτομέριμνα, η ενσυναίσθηση, η υπευθυνότητα, δεξιοτήτων ψηφιακής μάθησης και τεχνολογίας. Τα επιμέρους εργαστήρια περιλαμβάνουν δραστηριότητες που προσφέρουν ποικίλα ερεθίσματα σχετικά με τη διατροφή και την ολιστική προσέγγισή της, αποσκοπώντας στην καλλιέργεια διατροφικής συνείδησης, την ενημέρωση των εκπαιδευομένων για τα άυλα στοιχεία της διατροφής, τις ομάδες τροφίμων, την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής και την αξία της υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών, την προώθηση της τέχνης, του πολιτισμού και των παραδόσεων, καθώς και στην ενδυνάμωση της επικοινωνίας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης των συμμετεχόντων/-ουσών. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αξιοποιούνται οι εμπειρίες, τα ενδιαφέροντα, τα ταλέντα και οι πρότερες γνώσεις των εκπαιδευομένων μέσω της ενεργητικής, συνεργατικής και βιωματικής μάθησης, καθώς και των ΤΠΕ. Στο πλαίσιο της εφαρμογής των επιμέρους εργαστηρίων γίνεται χρήση τόσο έντυπου εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο έχει συνταχθεί από τη συγγραφική ομάδα με προδιαγραφές προσβασιμότητας, όσο και οπτικοακουστικού, ψηφιακού και διαδραστικού υλικού, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Τίτλοι επιμέρους εργαστηρίων

1. Επαφή με τα διατροφικά έθιμα του Πάσχα μέσα από τη λογοτεχνία

Εκτιμώντας την παιδευτική αξία των λογοτεχνικών κειμένων επιλέγεται να δοθεί στους εκπαιδευόμενους  σε έντυπη μορφή ένα λογοτεχνικό κείμενο του Γρηγόριου Ξενόπουλου με θέμα που σχετίζεται με το Πάσχα και τα έθιμα του. Το κείμενο φέρει  τον τίτλο «Τα κόκκινα αυγά» και αποτελεί μέρος των «Αθηναϊκών επιστολών» που έγραψε ο Γ. Ξενόπουλος ως διευθυντής του περιοδικού «Η Διάπλασις των Παίδων». Με αφορμή αυτό οι μαθητές καλούνται αρχικά να εκφράσουν την πρότερη εμπειρία τους σε λογοτεχνικά κείμενα και κατόπιν να  αναπτύξουν συζήτηση γύρω από τα πασχαλινά έθιμα, την προέλευση και τον συμβολισμό αυτών.

2. Ο Κύκλος του ψωμιού

Ενημέρωση για τα στάδια δημιουργίας του ψωμιού μέσα από ψηφιακό υλικό. Παράλληλα, προσφέρεται ερέθισμα για συζήτηση γύρω από τα παραδοσιακά εργαλεία που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία του ψωμιού και τη σύνδεσή του με έθιμα και θρησκευτικές εκδηλώσεις. Στην εκπαιδευτική αυτή δραστηριότητα προτείνεται οι εκπαιδευόμενοι να αναζητήσουν φωτογραφίες από περιοδικά ή το διαδίκτυο και να κατασκευάσουν ένα κολάζ  με αυτές σε χαρτόνι, όπου θα αναδεικνύονται τα στάδια παρασκευής του ψωμιού.

3. Διατροφή και παραδοσιακά επαγγέλματα

Η εκπαιδευτική αυτή δραστηριότητα έχει ως κέντρο της τα παραδοσιακά επαγγέλματα, που έχουν εκλείψει ή τείνουν να εκλείψουν. Με αφορμή την προβολή βίντεο σχετικού με τον κύκλο του ψωμιού, γίνεται συζήτηση για την διατροφική αξία αυτού και την σύνδεση του με  παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως ο μυλωνάς, ο αλωνιστής, ο ζευγάς και ο κουλουράς. Στη συνέχεια, οι μαθητές διαμοιρασμένοι σε 4 ομάδες καλούνται να αναζητήσουν και να συλλέξουν  πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από το διαδίκτυο σχετικό με τα 4 προαναφερθέντα παραδοσιακά επαγγέλματα και κατόπιν – αξιοποιώντας τις ψηφιακές τους γνώσεις και δεξιότητες- να παρουσιάσουν το τελικό υλικό τους με μορφή power point στην τάξη.

4. Παίζοντας με παροιμίες για τροφές

Η εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα κινείται γύρω από παροιμίες σχετικές με τις τροφές. Η επιλογή αυτών δεν είναι τυχαία. Ο πλούτος του λαϊκού πολιτισμού σε παροιμίες είναι τεράστιος, γεγονός που επιτρέπει την άντληση πολλών πολιτιστικών στοιχείων, τα οποία με την κατάλληλη προσέγγιση και επεξεργασία μπορούν να βρουν εφαρμογή στη μαθησιακή διαδικασία. Αξίζει ακόμη να επισημανθεί πως οι παροιμίες είναι ευέλικτα εργαλεία της καθημερινής κοινής λογικής και λόγω του μεταφορικού τους λόγου και της διττής ερμηνείας των λέξεων συμβάλλουν στην όξυνση της κριτικής σκέψης και στην καλλιέργεια της δεξιότητας αποκωδικοποίησης των μηνυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, οι εκπαιδευόμενοι καλούνται αρχικά να βρουν παροιμίες, που να έχουν τουλάχιστον έναν όρο σχετικό με τρόφιμα, και έπειτα να προβούν στην ερμηνεία αυτών, αναφέροντας τις περιπτώσεις στις οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως οι συγκεκριμένες παροιμίες. Στη συνέχεια, τους ζητείται να παίξουν ένα παιχνίδι με κάποιες καρτέλες παροιμιών, που έχει ετοιμάσει ο εκπαιδευτικός. Οι μισές (μπλε) αποτελούν την αρχή κάποιων παροιμιών και οι άλλες μισές (πράσινες) το υπόλοιπο των παροιμιών αυτών Ο εκπαιδευτικός έχει ανακατέψει τις κάρτες και οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να τραβήξουν από μία. Έπειτα, ένας- ένας με τη σειρά διαβάζει τη δική του καρτέλα, ενώ έπειτα το λόγο παίρνει όποιο άτομο έχει το άλλο μισό της παροιμίας.

5. Μαγειρεύοντας παραδοσιακά

Μέσα από τις διατροφικές συνήθειες ενός λαού μπορεί κάποιος να αντλήσει πληροφορίες για διάφορες πτυχές της καθημερινότητας του λαού αυτού, καθώς και για την ιστορία και τα ήθη και έθιμά του. Βασιζόμενοι σε αυτό, οι μαθητές καλούνται να γνωρίσουν τη γαστρονομική παράδοση του τόπου τους. Με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού χωρίζονται  σε 4 ομάδες των 5-6 ατόμων. Η κάθε ομάδα αποκτά ένα όνομα γεωγραφικό. Συγκεκριμένα, η Α ομάδα ονομάζεται «Θράκη- Μακεδονία», η Β ομάδα «Θεσσαλία- Ήπειρος», η Γ ομάδα «Στερεά Ελλάδα- Πελοπόννησος» και η Δ ομάδα «Νησιωτική Ελλάδα». Στη συνέχεια, κάθε ομάδα αναλαμβάνει να αναζητήσει και να συλλέξει πληροφορίες από το διαδίκτυο για τα  2 πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά φαγητά των γεωγραφικών διαμερισμάτων που έχουν αναλάβει, να καταγράψει τις συνταγές και την εκτέλεση αυτών, να βρει αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό. Ύστερα από ατομική μελέτη και συλλογή στοιχείων, πληροφοριών, φωτογραφιών και οπτικοακουστικού υλικού από το διαδίκτυο, κάθε ομάδα συνεδριάζει και περνά στο στάδιο της σύνθεσης της τελικής εργασίας σε μορφή word στην αίθουσα πληροφορικής.

6. Μια πινακοθήκη στην αίθουσα

Σε αυτό το εργαστήριο, οι μαθητές εμπλουτίζουν την επαφή τους με την διατροφή μέσα από την τέχνη, η οποία εφαρμόζεται  τόσο ως εκπαιδευτικό εργαλείο για την επίτευξη παιδαγωγικών στόχων και γνωσιακών δεξιοτήτων  όσο και ως μια πιο θετική αντιμετώπιση της πραγματικότητας, που συνδέεται με μια καλύτερη ποιότητα ζωής μέσα από εμπειρία και εξερεύνηση. Αναλυτικότερα, η περιήγηση περιλαμβάνει τους εξής καλλιτέχνες και τα έργα τους:

  • Πίνακας ζωγραφικής Σαλβαντόρ Νταλί – «καλάθι με ψωμί» 1926.
  • Πίνακας ζωγραφικής του Vincent van Gogh «Σιταροχώραφο με κοράκια» 1890.
  • Πίνακες ζωγραφικής του Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο «Φθινόπωρο» και «Καλοκαίρι».
  • Πίνακας ζωγραφικής του Vincent van Gogh «οι Πατατοφάγοι» 1885.
7. Εικαστική έκφραση και διατροφή

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων εντάχθηκε και η χειροτεχνία, καθώς αποτελεί μια ενεργητική τεχνική μάθησης, με τη  φιλοτέχνηση καμβάδων και βάζων με την τεχνική της χαρτοπετσέτας, η οποία  περιέχει μοτίβα σχετικά με τη διατροφή

Εκπαιδευτικό υλικό