Το Πρόγραμμα Καλλιέργειας Δεξιοτήτων με τίτλο «Ένα λιμάνι, μια ιστορία» εντάσσεται στη θεματική ενότητα «Δημιουργώ και καινοτομώ-Δημιουργική σκέψη και καινοτομία» και στην υποθεματική ενότητα «Επιχειρηματικότητα-Αγωγή σταδιοδρομία-Γνωριμία με επαγγέλματα». Η μαθησιακή αυτή αποστολή απευθύνεται σε μαθητές/-τριες της Στ΄ Δημοτικού οι οποίοι/-ες καλούνται, αξιοποιώντας συγκεκριμένους πόρους από τη συλλογή Travelogues, Με το βλέμμα των περιηγητών και τη Ναυτική Συλλογή του Ιδρύματος Λασκαρίδη, να κατανοήσουν την αδιάσπαστη σχέση ανθρώπου – περιβάλλοντος μέσα από τα ίχνη του ανθρώπου σε αυτό. Μέσα από τη διερεύνηση της ύπαρξης λιμανιών σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο αλλά και ως σημείο συνάντησης πολιτισμών, πλωτών μεταφορικών μέσων, επαγγελμάτων και τη σύνδεση της μαθησιακής αποστολής με πεδία του αναλυτικού προγράμματος, οι μαθητές καλλιεργούν δεξιότητες χαρτογραφικού γραμματισμού, προσανατολισμού, κριτικής σκέψης, πολιτιστικής επίγνωσης και έκφρασης. Οι Δεξιότητες στόχευσης του εργαστηρίου είναι οι Δεξιότητες μάθησης και ψηφιακής μάθησης 21ου αιώνα, οι εμπλεκόμενες Δεξιότητες της Κοινωνικής Ζωής και του Νου καθώς και οι Δεξιότητες της τεχνολογίας, της μηχανικής και της επιστήμης.
Υλοποιώντας μία σειρά από δραστηριότητες που στοχεύουν στην προσεκτική παρατήρηση, στην αξιοποίηση ρουτινών σκέψης, εργαλείων διαλόγου και στην ενεργό δράση, αναπτύσσουν δεξιότητες και καλλιεργούν ενδιαφέροντα προκειμένου να κατανοήσουν την εξελισσόμενη ταυτότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς και να συνδεθούν με πιθανά μελλοντικά επαγγέλματα διαφόρων κατευθύνσεων. Αποκορύφωμα των δράσεων τους αποτελεί η δημιουργία μιας μουσειακής συλλογής με την τεχνική της επαυξημένης πραγματικότητας.
Το 1ο εργαστήριο της μαθησιακής αποστολής μπορεί να λειτουργήσει ως εισαγωγή στην έννοια του χαρτογραφικού γραμματισμού. Μέσω του εργαστηρίου επιδιώκεται οι μαθητές/-τριες να αντιληφθούν τη χρησιμότητα των χαρτών και πώς συνδέονται με το επάγγελμα του ναυτικού, καθώς και την εξέλιξη της μορφής τους στο πέρασμα του χρόνου.
Αξιοποιήστε τη Ρουτίνα σκέψης Βλέπω-Σκέφτομαι-Αναρωτιέμαι.
Χωριστείτε σε ομάδες και συγκεντρώστε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε για τους χάρτες της περιοχής σας. Για κάθε κατηγορία πληροφορίας επιλέξτε ένα διαφορετικό είδος καταγραφής.
Ενδεικτικά:
Για να ολοκληρωθεί η δραστηριότητα παρουσιάστε τα αποτελέσματα στην ολομέλεια. Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία διαλόγου «Παρατήρησε» και «Συνέδεσε» και παρατηρήστε τι είναι αυτό που σας ενδιαφέρει και θέλετε να σχολιάσετε. Σχολιάστε επίσης σημεία από τις δημιουργίες των ομάδων που συνδέονται με μια προσωπική σας εμπειρία ή ένα προσωπικό σας συναίσθημα.
Το 2ο εργαστήριο της αποστολής εστιάζει στη σύγκριση ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Οι μαθητές/-τριες συγκρίνουν τον τρόπο με τον
οποίο αξιοποιείται το λιμάνι, η θάλασσα, τα μεταφορικά της μέσα στο παρελθόν και πώς σήμερα.
Διαβάστε από το βιβλίο της Γλώσσας της Στ΄ Δημοτικού και από την ενότητα «Η ζωή σε άλλους τόπους» το κείμενο του Ηλία Βενέζη «Αιολική γη».
Παίζοντας Το παιχνίδι των εξηγήσεων σκεφτείτε τι μπορεί να συνέβη στα πρόσωπα του κειμένου; Γιατί συνέβη; Πώς αξιοποιεί ο συγγραφέας τη θάλασσα και τα μεταφορικά της μέσα; Ποια ανάγκη ήθελε να αξιοποιήσει; Επιχειρώντας να κάνετε δημιουργικές συγκρίσεις παρατηρήστε προσεκτικά Το πλοιάριο που διασχίζει τον Βόσπορο, Τη Γέφυρα του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη, τις Εορταστικές εκδηλώσεις στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης με την ευκαιρία της ναυπήγησης καινούριου πλοίου και Το λιμάνι του Πειραιά στα 1857 από τη συλλογή Travelogues του Ιδρύματος Λασκαρίδη. Συγκρίνετε τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιείται το λιμάνι, η θάλασσα και τα μεταφορικά της μέσα με αυτό που παρουσιάζει στο κείμενό του ο Ηλίας Βενέζης. Σκεφτείτε και συγκρίνετε επίσης τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται το λιμάνι με το παρελθόν και με τη δική σας ζωή, με το ποιοι είστε αλλά και τη ζωή που επιθυμείτε να ζήσετε στο μέλλον κοντά σε αυτό. Στη συνέχεια προσκαλέστε κάποιο πρόσωπο που συνδέεται με το παρελθόν και την ιστορία του λιμανιού της περιοχής σας, γονέα/γιαγιά, για τη δια ζώσης ή τη διαδικτυακή σας ενημέρωση μέσα από τα μάτια του/της.
Αξιοποιήστε το υλικό σας και δημιουργήστε ένα διάγραμμα τύπου Venn (Genially) προκειμένου να αποτυπώσετε το παρελθόν και το παρόν καθώς και τα στοιχεία που σας συνδέουν με το παρελθόν και την ιστορία του λιμανιού. Μπορείτε να οργανώσετε το διάγραμμά σας χρησιμοποιώντας γραμμές ή τόξα ώστε να φαίνονται οι συνδέσεις ή οι επιρροές ανάμεσα στα διαφορετικά του μέρη. Φροντίστε ώστε το διάγραμμα να περιέχει το όνομά σας και παρουσιάστε το στην ολομέλεια. (Φύλλο εργασίας 2) Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία διαλόγου «Ρώτα» ώστε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες και να κατανοήσετε τα διαγράμματα των συνομιλητών σας και «Συνέδεσε» προκειμένου να σχολιάσετε σημεία των διαγραμμάτων που συνδέονται με τις προσωπικές σας εμπειρίες.
Το 3ο εργαστήριο στοχεύει στη γνωριμία των μαθητών/-τριών με επαγγέλματα του παρελθόντος και συγκεκριμένα με επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το λιμάνι ενώ παράλληλα επιχειρείται σύγκριση των επαγγελμάτων αυτών με το σήμερα.
Αξιοποιήστε τη Ρουτίνα σκέψης Ο κύκλος των οπτικών και διαβάστε τις συνεντεύξεις για τα επαγγέλματα μιας άλλης εποχής από το βιβλίο της Γλώσσας και την ενότητα 13: Τρόποι ζωής και επαγγέλματα.
Ποια επαγγέλματα παρουσιάζονται; Πώς αναδεικνύονται ζητήματα και προβληματισμοί αναφορικά με επαγγέλματα που χάνονται στον τόπο και το χρόνο; Ποιοι επηρεάζονται από τις αλλαγές; Ποιοι εμπλέκονται; Ποιοι ενδιαφέρονται; Ποια οπτική ταιριάζει περισσότερο με τη δική σας και θα θέλατε να την αναπτύξετε;
Επιχειρώντας να κάνετε δημιουργικές συγκρίσεις παρατηρήστε προσεκτικά τον Πλανόδιο ιχθυοπώλη στην Κωνσταντινούπολη, τον Καραβοκύρη και το πλήρωμα της ταρτάνας, τον Ναυτικό από τη συλλογή Travelogues του Ιδρύματος Λασκαρίδη. Σκεφτείτε και συγκρίνετε τα επαγγέλματα του παρελθόντος που παρουσιάζονται στη συλλογή με τα αντίστοιχα σημερινά. Παρατηρήστε ομοιότητες ή/και διαφορές σε σύγκριση με τα αντίστοιχης κατηγορίας επαγγέλματα στην περιοχή σας. Υφίστανται και σήμερα αυτά τα επαγγέλματα; Σε τι βαθμό και από ποιους εξασκούνται; Καταγράψτε τις ιδέες και απόψεις σας σε έναν τοίχο tricider και ψηφίστε σχολιάζοντας τις απόψεις των συμμαθητών/-τριών σας. Χωριστείτε σε ομάδες και διενεργήστε έρευνα ώστε να συγκεντρώσετε πληροφορίες για τα επαγγέλματα που συναντώνται στο λιμάνι της περιοχής σας. Για κάθε κατηγορία πληροφορίας επιλέξτε ένα διαφορετικό είδος καταγραφής.
Ενδεικτικά:
Το 4ο εργαστήριο αξιοποιεί τη συλλογή Travelogues του Ιδρύματος Λασκαρίδη. Οι μαθητές/τριες παρατηρούν τα πλοία που απεικονίζονται στη συλλογή και εν συνεχεία καλούνται να οργανώσουν και να πραγματοποιήσουν περίπατο στο λιμάνι της περιοχής τους, να καταγράψουν τα είδη των πλοίων που βρίσκονται εκεί και να προβούν σε συγκρίσεις.
Με τη ρουτίνα σκέψης Το παιχνίδι των εξηγήσεων παρατηρήστε τα Ελληνικά ιστιοφόρα, το Μικρό σκάφος (ταρτάνα) στα ανοιχτά του Αιγαίου Πελάγους, τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η Αλιεία τόνου με σταθερά δίχτυα και το Καΐκι από τη συλλογή Traveloguesτου Ιδρύματος Λασκαρίδη. Ακούστε τη Θάλασσα του Νίκου Σκαλκώτα στο πλαίσιο της ενότητας «Η μουσική εμψυχώνει» από το βιβλίο της Μουσικής και σκεφτείτε παράλληλα: Πώς δημιουργήθηκαν τα πλοία αυτά; Ποιες ανάγκες ήθελε να εξυπηρετήσει ο δημιουργός τους; Τι σκέφτηκε για να τα σχεδιάσει; Τι υλικά χρησιμοποίησε; Οργανώστε έναν περίπατο προσεκτικής παρατήρησης στο λιμάνι και επιχειρώντας να κάνετε δημιουργικές συγκρίσεις παρατηρήστε τα πλοία στο λιμάνι του δικού σας τόπου. Πώς είναι; Υπάρχουν ομοιότητες ή/και διαφορές με αυτά που είδατε στη συλλογή Travelogues; Πιστεύετε ότι εξυπηρετούν τις ίδιες ανάγκες; Υπάρχουν κάποια όπως αυτά που είδατε στη συλλογή Travelogues; Αν διαπιστώσατε ότι υπάρχουν, θεωρείτε ότι χρησιμοποιούνται ακόμη από κάποιους ναυτικούς και σε ποιο βαθμό; Τολμήστε να μπείτε μέσα σε ένα από τα πλοία. Τι εργαλεία έχει στη διάθεσή του ένας ναυτικός για να κινεί το πλοίο, για να ψαρεύει ή να ταξιδεύει; Πώς τα χρησιμοποιεί; Υπάρχουν κάποια από αυτά που ήδη γνωρίζετε;
Χωριστείτε σε ομάδες και:
δημιουργήστε έναν χάρτη του λιμανιού του τόπου σας όπου θα τοποθετήσετε τα διαφορετικά είδη πλοίων που συναντήσατε
καταγράψτε σε έναν κατάλογο τα είδη πλοίων που εντοπίσατε να υπάρχουν στο λιμάνι
δημιουργήστε ένα φυλλάδιο πληροφοριών για κάθε ένα από τα εργαλεία που συναντήσατε μέσα στο πλοίο
κατασκευάστε χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά ένα ομοίωμα πλοίου από αυτά που είδατε στο λιμάνι του τόπου σας
Παρουσιάστε στην ολομέλεια το αποτέλεσμα της ομαδικής εργασίας και χρησιμοποιήστε το εργαλείο διαλόγου «Συνέδεσε» ώστε να σχολιάσετε σημεία από τις δημιουργίες των ομάδων τα οποία συνδέονται με τις προσωπικές σας εμπειρίες. Με το εργαλείο διαλόγου «Επέκτεινε» δοκιμάστε να περιγράψετε πώς η επιτόπια παρατήρηση στο λιμάνι, τα πλοία και τα εργαλεία τους επέκτειναν τις σκέψεις σας σε νέες κατευθύνσεις ή σας έδωσαν μια νέα προοπτική προσέγγισης
του ζητήματος.
Στο 5ο εργαστήριο αξιοποιούνται εικόνες με πυξίδες από τη Ναυτική συλλογή του Ιδρύματος Λασκαρίδη. Οι μαθητές/-τριες παρατηρούν τις πυξίδες και εισάγονται στην έννοια του προσανατολισμού και των γεωγραφικών συντεταγμένων.
Προετοιμασία: Ο/Η εκπαιδευτικός εκτυπώνει εικόνες με πυξίδες από τη Ναυτική συλλογή του Ιδρύματος Λασκαρίδη ώστε να αξιοποιηθούν από τους μαθητές.
Παρατηρήστε προσεκτικά τις πυξίδες από τη ναυτική συλλογή του Ιδρύματος Λασκαρίδη. Αξιοποιώντας τη ρουτίνα σκέψης Μέρη – Σκοποί – Σχέσεις (Πολυπλοκότητα) προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τα υπάρχοντα συστήματα και τις σχέσεις τους.
Ποια είναι τα μέρη της πυξίδας; Τι σκοπό εξυπηρετεί το καθένα; Ποιο είναι το στοιχείο εκείνοπου ξεχωρίζει; Για ποιο λόγο υπάρχει ή έχει δημιουργηθεί; Ήταν έτσι από παλιά; Πώς αλληλοεπιδρούν η πυξίδα με τη θάλασσα, τους ανθρώπους, τα πλοία; Πώς πιστεύετε ότι συνδέονται όλα αυτά μεταξύ τους;
Διαβάστε την παράγραφο σχετικά με τη χρήση της πυξίδας από το βιβλίο της Ιστορίας και το κεφάλαιο το σχετικό με τις γεωγραφικές ανακαλύψεις. Διαβάστε, επίσης, για το δίκτυο συντεταγμένων της γης από το βιβλίο της Γεωγραφίας και το σχετικό με τις γεωγραφικές συντεταγμένες της γης κεφάλαιο.
Σύμφωνα με τη ρουτίνα σκέψης Συνδέω – Επεκτείνω – Προβληματίζομαι και με όσα ήδη γνωρίζετε πώς συνδέεται η πυξίδα με τις γεωγραφικές συντεταγμένες και τον προσανατολισμό σε ένα καράβι ή σε ένα λιμάνι; Πώς ένας ναυτικός αξιοποιεί αυτά τα εργαλεία ώστε να προσανατολίζεται και να δηλώνει το στίγμα του καραβιού πάνω στη γη; Πιστεύετε ότι η αξιοποίηση αυτών των εργαλείων επεκτείνει τη σκέψη σας σε νέες κατευθύνσεις; Προς ποια κατεύθυνση την προσανατολίζει; Ο προσανατολισμός γίνεται μόνο ως προς τον χώρο ή και ως προς κάποια επαγγέλματα; Υπάρχει κάτι από όλα αυτά που παραμένει αδιευκρίνιστο και θα θέλατε να διερευνήσετε; (καταγραφή ιδεών και απόψεων σε τοίχο IdeaBoardz)
Χωριστείτε σε ομάδες και:
Δημιουργήστε μία ιστοριογραμμή εισάγοντας στοιχεία και
δεδομένα που παρουσιάζουν την εξέλιξη της πυξίδας στο χρόνο
(Φύλλο εργασίας 5α)
Αναζητήστε τεχνικές πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία της
πυξίδας ως εργαλείο προσανατολισμού και δημιουργήστε ένα
έντυπο φυλλάδιο πληροφοριών (Φύλλο εργασίας 5β)
Σχεδιάστε ένα προϊόν που παρουσιάζει το λιμάνι της δικής σας
περιοχής και δώστε στοιχεία προσανατολισμού και
συντεταγμένων (Φύλλο εργασίας 5γ)
Καταγράψτε σε κατάλογο οδηγίες επαγγελματικού
προσανατολισμού με βάση την αξιοποίηση πόρων του λιμανιού
της περιοχής σας (Φύλλο εργασίας 5δ)
Χρησιμοποιήστε το εργαλείο διαλόγου «Επέκτεινε» ώστε να περιγράψετε πώς οι δραστηριότητες που ακολουθήσατε επέκτειναν τις σκέψεις σας σε νέες κατευθύνσεις ή σας έδωσαν μια νέα προοπτική προσέγγισης του ζητήματος. Με το εργαλείο διαλόγου «Προκάλεσε» τολμήστε να προκαλέστε συζήτηση εστιάζοντας σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού.
Προετοιμασία: Ο/Η εκπαιδευτικός εκτυπώνει εικόνες συγκεκριμένων αντικειμένων (ένα τηλεσκόπιο, μία πυξίδα, ένα δρομόμετρο) από τη Ναυτική συλλογή του Ιδρύματος Λασκαρίδη ώστε να αξιοποιηθούν από τους μαθητές ως πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή ιστοριών.
Διαβάστε το κείμενο «Το άγαλμα που κρύωνε» από την ενότητα Μουσεία του βιβλίου της Γλώσσας.
Αξιοποιήστε τη ρουτίνα σκέψης Αρχή – Μέση – Τέλος και το γεγονός ότι συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως ένα τηλεσκόπιο, μία πυξίδα, ένα δρομόμετρο ή ένας εξάντας όπως αυτά που υπάρχουν στη Ναυτική συλλογή του Ιδρύματος Λασκαρίδη, δημιουργήθηκαν για έναν συγκεκριμένο σκοπό.
Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και με αφορμή το διάλογο ανάμεσα στο άγαλμα και το παιδί, αναρωτηθείτε. Αν τα αντικείμενα των εικόνων δημιουργήθηκαν αρχικά για να εξυπηρετήσουν ένα συγκεκριμένο σκοπό, τι μπορεί να έγινε στη συνέχεια; Αν το συγκεκριμένο αντικείμενο δημιουργήθηκε στη μέση μιας ιστορίας, τι μπορεί να προηγήθηκε; Τι πιστεύετε ότι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια; Αν υποθέσουμε ότι το αντικείμενο/έργο είναι το τέλος μιας ιστορίας, ποια μπορεί να είναι η ιστορία;
Χωριστείτε σε ομάδες και αναλάβετε να:
● Δημιουργήσετε τη δική σας συλλογή του λιμανιού
«αποθησαυρίζοντας» αντικείμενα που σχετίζονται με αυτό.
Ενδεικτικά αξιοποιήστε μία άγκυρα, ένα σπασμένο κατάρτι, ένα
βότσαλο, μία πυξίδα κλπ. (emaze) (Φύλλο εργασίας 6α)
● Συνομιλήστε με τα αντικείμενα και καταγράψτε την ιστορία που
σας αφηγούνται (google docs) (Φύλλο εργασίας 6β)
● Αποτυπώστε σε εικόνα το αντικείμενο (φωτογραφία ή
ζωγραφική) δημιουργώντας μία κάρτα (Canva tool, ή
postermywall tool) (Φύλλο εργασίας 6γ)
Παρουσιάστε στην ολομέλεια το αποτέλεσμα της ομαδικής εργασίας. Χρησιμοποιήστε το εργαλείο διαλόγου «Ψαλίδισε» προκειμένου να κόψετε και να επικολλήσετε μία εικόνα (κάρτα ή ζωγραφιά) από τα αντικείμενα της συλλογής ώστε να αποτελέσει το σημείο διατύπωσης ερωτήσεων ή σχολιασμού πάνω στο λόγο για τον οποίο τη θεωρείτε ενδιαφέρουσα. Με το εργαλείο διαλόγου «Ονόμασε» τολμήστε να ονομάσετε πτυχές της πολιτισμικής σας ταυτότητας, των εμπειριών ή του τόπου που ζείτε και σας συνδέουν με τα αντικείμενα και τις ιστορίες τους.
Σημείωση: Για τη χρήση των διαδικτυακών εργαλείων ο/η εκπαιδευτικός της τάξης μπορεί να συνεργαστεί με τον/την εκπαιδευτικό πληροφορικής του σχολείου. Εναλλακτικά μπορεί να καταγράψει μικρά βίντεο οδηγιών σχετικά με τα διαδικτυακά εργαλεία για τους/τις μαθητές/-τριες του/της ή να τα αναζητήσει στο διαδίκτυο.
Στο 7ο εργαστήριο οι μαθητές/-τριες καλούνται να εργαστούν πάνω στη δημιουργία ενός ψηφιακού Μουσείου επαυξημένης πραγματικότητας στο οποίο θα μπορούν να εκθέσουν φωτογραφίες και εικαστικές δημιουργίες που σχετίζονται με το λιμάνι του τόπου τους. Αναλογιστείτε πώς θα μπορούσατε να συνεισφέρετε με τις γνώσεις που αποκομίσατε: στον εσωτερικό σας κύκλο (οικογένεια, φίλοι, συγγενείς), στον κύκλο της κοινότητας (σχολείο, γείτονες, οικείοι), στον παγκόσμιο κύκλο (πέρα από το τοπικό περιβάλλον). Σε συνεργασία με το δάσκαλο/α της τάξης σας και τον/την εκπαιδευτικό της πληροφορικής εργαστείτε πάνω στη δημιουργία ενός ψηφιακού Μουσείου επαυξημένης πραγματικότητας με τη χρήση του εργαλείου emaze ώστε να δημιουργήσετε μία συλλογή μέσα από τη συλλογή του Ιδρύματος Λασκαρίδη. Εκθέστε φωτογραφίες και εικαστικές δημιουργίες που σχετίζονται με το λιμάνι του τόπου σας. Με την τεχνική της επαυξημένης πραγματικότητας, τη θέαση δηλαδή ενός πραγματικού περιβάλλοντος του οποίου τα στοιχεία επαυξάνονται από στοιχεία αναπαραγόμενα μέσω της τεχνολογίας, δημιουργήστε QR Codes ώστε όταν ο/η επισκέπτης/-τριατης έκθεσης διαβάζει τον κώδικα με την κινητή του/της συσκευή (τηλέφωνο ή τάμπλετ) να μεταφέρεται σε αντίστοιχο αντικείμενο από τη συλλογή Travelogues του Ιδρύματος Λασκαρίδη. Στα αντικείμενα που θα εκθέσετε φροντίστε να αξιοποιήσετε και τις ιστορίες που συγγράψατε. Χρησιμοποιήστε το εργαλείο διαλόγου «Επέκτεινε» προκειμένου να περιγράψετε πώς οι δραστηριότητες που ακολουθήσατε επέκτειναν τις σκέψεις σας σε νέες κατευθύνσεις ή σας έδωσαν μια νέα προοπτική προσέγγισης του λιμανιού του τόπου σας. Με το εργαλείο διαλόγου «Προκάλεσε» προκαλέστε μία συζήτηση γύρω από αυτά που ακούσατε και σας βοήθησαν να κατανοήσετε την αδιάσπαστη σχέση ανθρώπου και φύσης καθώς και την αλληλεξάρτηση του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος. Αναδείξτε μέσα από τη συζήτηση σημεία που σας δυσκόλεψαν ή που θεωρείτε ότι χρήζουν βελτίωσης.
Σημείωση: Για τη χρήση του διαδικτυακού εργαλείου emaze και τη δημιουργία του Μουσείου επαυξημένης πραγματικότητας ο/η εκπαιδευτικός της τάξης μπορεί να συνεργαστεί με τον/την εκπαιδευτικό πληροφορικής του σχολείου ώστε να αξιοποιήσουν οι μαθητές/-τριες το εργαστήρι Η/Υ καθώς και κινητές ηλεκτρονικές συσκευές (ταμπλέτες ή/και κινητά τηλέφωνα).
Πολιτική απορρήτου | Όροι χρήσης | Eπικοινωνία και Υποστήριξη